Site icon olovka.info

VEDRAN GLIGORIĆ KAO DOBOJSKI ČUVAR FORMULE – Da li je bilo radioaktivnog materijala u dobojskom Trudbeniku? FOTO/VIDEO

vedran gligorić trudbenik socijalistička partija doboj

Odavno je na ovim prostorima jasno da ne postoji lična ili moralna odgovornost za izgovorenu javnu riječ, a ni “javnost” uglavnom nema ozbiljnih reakcija ma šta te izgovorene riječi sadržavale.

Tako je Vedran Gligorić, predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije u Doboju, početkom ove godine iznebuha organizovao javno obraćanje na temu prodaje, a kasnije i rušenja nekadašnjeg dobojskog industrijskog giganta “Trudbenika”. Osim standardnih tema vezanih za “Trudbenik” i zemljište na kojem se fabrika nekad nalazila, Vedran, odnosno dobojska Socijalistička partija, povezali su sa “Trudbenikom” još nekoliko do sad nepominjanih tema… Gligorić je čak kao glavnu tezu postavio pitanje, a na youtube kanal dobojske SP, nazvan”Crvena zora“, postavljen je video sa Gligorićevim obraćanjem javnosti koji i naslovljen glavnim Gligorićevim pitanjem – “Da li se desilo nesavjesno uklanjanje radioaktivnog materijala iz laboratorije Trudbenik?

https://olovka.info/wp-content/uploads/2024/01/vedran-gligoric-trudbenik.mp4
VIDEO IZVOR: Youtube kanal “Crvena zora” – Vedran Gligorić, predsjednik GrO SP Doboj / Obraćanje javnosti

Kako i možete čuti i vidjeti u prilogu postavljenom na kanalu SP Doboj, vezana je ta navodna radioaktivnost i sa Regulacionim gradskim planom na početku izlaganja, “izvor” informacija o “Černobilju u Doboju” su bili, kako je sam predsjednik dobojskih socijalista rekao, “zabrinuti (su)građani”, pominjao je Vedran i “Trudbenikovu” laboratoriju koja je “ispitivala teške metale”, “pokuse vezane za iridijum”…

Svega se tu nabacalo, vezale nepovezive stvari, a pročitaćete u daljem tekstu argumente i činjenice iz kojih se vidi da to nema ama baš nikakve veze sa realnošću i stvarnom situacijom u Doboju na mjestu sadašnjeg gradilišta najvećeg tržnog centra u regiji na mjestu gdje je nekad bio gigant SFRJ industrije “Trudbenik”.

Kad se posjeduju prave i provjerene informacije, kompletno izlaganje Vedrana Gligorića o “teškim” metalima je izgledalo neozbiljno u stilu “nešto mi je neko rekao, nije baš do kraja sve objasnio, ali eto – neka se nešto priča i talasa pa ćemo vidjeti da li će neko i kako reagovati”. Čini se da ga niko i nije baš ni uzeo za ozbiljno, jer takva tema bi u relativno maloj sredini kao što je Doboj izazvala ozbiljnu rekaciju, zar ne?

Zar ovo, da u tome iole zbilje i istine ima, ne bi trebalo zainteresovati, recimo Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u Banja Luci na čijem je čelu Vedranov partijski kolega i doskorašnji predsjednik GrO SP Doboj i rođeni Dobojlija Srđan Todorović. Em bi se Institut kao institucija trebao za ovo zainteresovati jer mu je ugrožena ekologija i direktnoj nadležnosti, em bi g-din Todorović kao Dobojlija i poslanik u NSRS trebao biti za ovo “zabrinut”. A nisu zabrinuti, ili to barem do sad nisu iskazali. Ni Institut, ni g-din Srđan Todorović.

Ili recimo, zar ne bi trebalo biti za ovo zainteresovano Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske (pogotovo ovaj energetski dio) koje je pratilo i bilo upućeno u cijeli proces privatizacije i sva dešavanja sa dobojskim “Trudbenikom”, a na čijem je čelu (opet) Srđanov stranački kolega, prvi čovjek SP i ministar u Vladi Republike srpske dr Petar Đokić. Da ima imalo realnog u Gligorićevoj priči treblo bi biti zainteresovano i “zabrinuto”, ali nije… Ni ministarstvo, niti ministar dr Petar Đokić.

Ili recimo, zar se ne bi trebala za ovo zainteresovati Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH (DARNS). Pa da ima imalo istine i u tragovima trebala bi. Ali nije i neće.

Zašto sve ove institucije nisu zainteresoivane, a ni “zabrinute” izlaganjem prvog dobojskog socijaliste Vedrana Gligorića? Pa zbog sljedećih činjenica dobijenih od stručnog osoblja koje se ovime u “Trudbeniku” bavilo:

I to je cijela istina i korištenju radioaktivnih materijala u Doboju nekad i sad. Da se samo malo potrudio, Vedran Gligorić bi lako došao do istih odgovora. Da se malo potrudio, ali nije. Nimalo. Nije jer to i nije bila svrha pojavljivanja u javnosti. Trebalo je opet u nekakvom (bilo kakvom kontekstu) pomenuti Regulacion plan na početku obraćanja i na kraju i Urbanistički plan grada Doboja.

Radioaktivnost uvijek interesantna tema

Za “trenutak pažnje” pominjanje radioaktivnosti je idealno jer dovoljno je aktuelno i interesantno za Holivud (film “Openhajmer”), mnogo puta za film ili seriju obrađivana tragedija u Černoblju ili čak i srpsku kinematografiju u obliku aktuelnog filmskog hita Dragan Bjelogrlića “Čuvari formule” koji se bavim nuklearnim incidentom kasnih pedesetih godina prošlog vijeka u već pominjanoj Vinči.

Uprkos bespotrebnom i prema Dobojlijama neodgovornom pokušaju dobojskih socijalista predvođenih Vedranom Gligorićem da i Doboj uvrste na mapu “radioaktivnih” problema, nimalo veze to sa istinom nema i ne treba koristiti “teške” metale i još teže neutemeljene priče za tračak, barem i lokalne slave.

Na sreću izgleda da će problem Trgovske gore i dalje ostati jedina realna radioaktivna opasnost za BiH na koji bi se i institucije i BH javnost trebale usmjeriti.

Za kraj, ako već treba naglasiti, evo Vedranu i odgovora ukoliko ga odgovor uopšte interesuje: “U Doboju se NIJE desilo nesavjesno uklanjanje radioaktivnog materijala iz “Trudbenikove” laboratorije, jer ga u doboju više od tri decenije nije ni bilo.

/olovka.info/

Exit mobile version