Site icon olovka.info

SPORTSKA SARADNJA U DOBOJU ZA PRIMJER: Dugogodišnji sportski prijatelji – ŠF Rudanka Doboj Omorika P.E.T. i FK Borac iz Kotorskog FOTO/VIDEO

šf rudanka Doboj

Odličan primjer obostrano nesebične sportske saradnje, već nekoliko godina pružaju nam dva dobojska fudbalska kolektiva – Škola fudbala Rudanka Doboj Omorika P.E.T. i Fudbalski klub Borac iz Kotorskog.

Oba kolektiva su uspješni na svom fudbalskom polju djelovanja.

Sportski kolektiv ŠF Rudanka Doboj Omorika P.E.T. jedan je od najmasovnijih i najuspješnijih sportskih kolektiva u dobojskoj regiji koji se bavi fudbalskom edukacijom za najmlađe tokom posljednjih nekoliko godina. Raspolažu stručnim edukativnim kadrom, a u svakom momentu preko 100 mladih polaznika iz Doboja, Rudanke, Stanara, Osječana i Kotorskog uče prve fudbalske korake u ovoj Školi fudbala.

Polaznici ŠF Rudanka mnogo putuju. Gostuju i uspješni su na turnirima u RS i BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, ali putovali su na pozive domaćina i u Sloveniju, Austriju… Sa svojim trenerom Nebojšom Kuzmićem, česti su gosti i utakmica reprezentaciji Srbije u Beogradu.

Već nekoliko godina najbolje odnose gaje sa regionalnim fudbalskim velikanom FK Partizanom iz Beograda. Beograđane redovno posjećuju, a nedavno su bili u službenoj posjeti ovom klubu, posjeti podržanoj od Borisa Jerinića dobojskog gradonačelnika i Obrena Petrovića, predsjednika GO SNSD Doboj i poslanika SNSD u Parlamentu BiH. Nedavno su tim povodom bili na prijemu kod dobojskog gradonačelnika i tom prilikom g-dinu Jeriniću uručili poklone članove UO FK Partizan Beograd.

U posjeti Borisu Jeriniću, dobojskom gradonačelniku

Tom prilikom najavljena je inicijativa osnivanja zvaničnog Udruženja navijača FK Partizan u Doboju, koja se ostvaruje sa ovim klubom, a uz podršku gradonačelnika Jerinića i dobojskog rukovodstva, odnosno dobojske Gradske uprave. Tim povodom se uskoro očekuje da predstavnci FK Partizan posjete Doboj, lokalne fudbalske klubove i ŠF Rudanka, predvođeni članovima uprave FK Partizan i nekoliko aktuelnih prvotimaca FK Partizan.

Dobri su domaćini i uspješni organizatori sad već tradicionalnog Rudanka Kupa koji se ljeti igra na stadionu FK Rudanka u istoimenom predgrađu Doboja, ali i zimskog Doboj Kupa.

Imaju i uobičajenih problema kao i svi ovdašnji sportski kolektivi, ali ih tiho i nenametljivo, bez velike pompe rješavaju, praveći od njih samo svakodnevne, obične – životne i sportske obaveze.

Sa druge strane na še priče je FK Borac iz Kotorskog, fudbalski kolektiv veoma duge tradicije. Član je Područne fudbalske lige Doboj – Brod, jedan je od stabilnijih lokalnih klubova koji se takmiče u tom rangu. Trenutno su šesti na tabeli takmičenja u kojem učestvuju.

Od osnivanja prije sedam decenija, utakmice su igrali na četiri stadiona, a nakon poratnih utakmica na iznajmljenom terenu u Johovcu, 2015. su ponovo, vlastitim sredstvima, izgradili svoj fudbalski teren sa pratećim objektima u Kotorskom. U julu 2021. Borac Kotorsko je obilježio 70 godina postojanja. Svečanost su tom prilikom uveličali veterani NK Čelik iz Zenice.

Od 1949. godine pa naovamo, kada smo napravili prvi stadion pored rijeke Bosne, pa smo onda napravili drugi stadion 1972. I evo… Ovo je konačno treći, poslijeratni stadion napravljen 2015. godine, pričao je tim povodom za FTV Mirsad Kotorić, koordinator u FK Borac Kotorsko. 

Stadion, na koji su vrijedni i sposobni članovi uprave kluba iz Kotorskog kraj Doboja nedavno uspjeli postaviti i reflektorsku rasvjetu, izgradili su zahvaljujući donacijama povratnika i Kotorana raseljenih širom svijeta. U klubu nemaju profesionalaca jer i nemaju previše sredstava.

https://olovka.info/wp-content/uploads/2022/03/fk-rudanka-kotorsko-za-olovka.mp4
VIDEO: Jedan od večernjih treninga polaznika ŠF Rudanka Doboj na stadionu FK Borac u Kotorskom

Ipak, sve te redovne nedaće i svakodnevni problemi nisu spriječili ljude iz uprave Borca da širom otvore kapije svog stadiona za sportske prijatelje – dobojsku Školu fudbala Rudanka, omoguće im da s vremena na vrijeme tu održavaju večernje treninge na osvijetljenom terenu. Sa druge strane, ŠF Rudanka pruža mladim fudbalerima iz Kotorskog mogućnost da pravilno pristupe prvim fudbalskim, ali i životnim koracima, da nauče biti dobri fudbaleri i još bolje osobe.

Nebojša Kuzmić, osnivač i trener ŠF Rudanka Doboj Omorike P.E.T

Od samog osnivanja Škole fudbala Rudanka u svakoj generaciji je bio bar jedan član iz Kotorskog. Do sada je veliki broj dječaka i djevojčica iz Kotorskog prošao kroz našu Školu fudbala. Trenutno kod nas trenira oko 20 članova iz Kotorskog. Saradnja sa FK Borac je uvijek bila na zavidnom nivou, što se naravno i nastavlja. Djeca iz Kotorskog su ipak budući seniori FK Borac. Uprava FK Borac se zimi uvijek pobrine da svlačionice budu zagrijane prije našeg treninga, a čekaju nas i topli napici za sve prisutne. Ljudi iz FK Borac su ponovo naglasili da je stadion uvijek otvoren za treninge djece, na čemu se ovom prilikom zahvaljujemo. Očekujemo uskoro toplije vrijeme pa da češće uživamo trenirajući pod reflektorima stadiona u Kotorskom.

Ovakva priče nekada i ne bi bila tako neobična i poprilično rijetka, ali u današnje vrijeme, kad se uglavnom priča o aktuelnim, prošlim i, opet na žalost, budućim ratovima, nedostatku novca, cijenama, lošim međuljudskim odnosima i sličnim dešavanjima, saradnja ovih dvaju kolektiva je zaista za svaku i pohvalu svih koji cijene prave vrijednosti.

Realno govoreći, obje strane imaju šta dati jedna drugoj, bez sopstvenog izlaganja dodatnim troškovima ili neugodnostima, fenomenalno sarađuju za sada, a, kako se iz ove priče vidi, nema razloga da ova sportska saradnja ne ostane ovako primjerna i uspješna, a u budućnosti i poboljšana na svakom polju gdje je to moguće.

olovka.info

Exit mobile version