Site icon olovka.info

U Doboju večeras otvaranje dokumentarne izložbe „Znameniti Srbi Dalmacije“

milorad kuraica

U organizaciji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje danas, 10. maja, u 19.00 časova u maloj sali dobojskog Slobomir P Univerziteta, biće svečano otvorena dokumentarna izložba „Znameniti Srbi Dalmacije“, autora Milorada S. Kuraice.

Na 112 izložbenih eksponata predstavljeni su znameniti Srbi Dalmacije koji su ostavili dubok trag u kulturnom, naučnom, sportskom i političkom životu ovoga kraja. Autor u ovoj izložbenoj postavci nije izostavio ni Srbe katolike koji zauzimaju značajno mjesto srpske kulture i nauke, a koji su pripadnost srpskom rodu nepobitno isticali, mada se njihovo pripadanje srpskom rodu svakodnevno briše i negira.

Motiv autora da uđe u ovaj veoma značajan projekat jeste tragično slabo poznavanje doprinosa ovih značajnih ličnosti napretku, ne samo ovog kraja, nego i širih prostora. Samo neka od tih značajnih imena su: Simo Matavulj, Sava Bjelanović, Gligorije Vozarić, Ruđer Bošković, Gerasim Zelić, Serafim Knežević…

Ova izložba je veoma značajna i sa tog aspekta što govori da prostor Dalmacije iako je u demografskom i svakom drugom smislu doživio pogrom u Drugom svjetskom ratu, a posebno ovom ratu na kraju 20. vijeka, predstavlja jednu od kolijevki srpskog etnosa, i koji iako je prilično opustio ne treba prepustiti zaboravu.

/JU Centar za kulturu i obrazovanje Doboj/

Exit mobile version