Site icon olovka.info

ŠG DOBOJ: Čobanović: Za poslovanje nisu odgovorni radnici već rukovodstvo

Radnici Šumskog gazdinstva “Doboj”, koji su od 11. aprila u generalnom štrajku, organizovali su danas protestno okupljanje ispred zgrade Šumskog gazdinstva sa kojeg su poručili da žele da rade, ali da nisu odgovorni za poslovanje firme, već je to obaveza rukovodstva.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Ljilja Čobanović rekla je novinarima da je za dobojsko Šumsko gazdinstvo potrebno novo sistemsko rješenje nadležnih institucija jer nije na radnicima da nude rješenja već je to obaveza poslodavca.

“Imali smo jedan sastanak sa Upravom preduzeća osmog dana štrajka na kojem su nam predložili da nam se smanji cijena rada za 15 odsto, da idemo da radimo i zaradimo platu – znači u aprilu za januar”, izjavila je Čobanovićeva.

Ona je navela da radnici nisu pristali na umanjenje plate i da su ispoštovali minimalni proces rada, te navela da zaposleni očekuju isplatu plate za februar i polovinu regresa iz prošle godine.

Čobanovićeva je ocijenila da je član 67 Kolektivnog ugovora diskriminatorski za radnike u “Šumama Srpske” i da nije u skladu sa Zakonom o radu jer omogućava da neka šumska gazdinstva isplaćuju punu cijenu rada, a neka ne.

Ona kaže da 70 odsto zaposlenih u dobojskom gazdinstvu prima minimalnu platu sa trenutno važećom cijenom rada od 160 KM.

Čobanovićeva je napomenula da je na nivou “Šuma Srpske” početkom aprila usvojena cijena rada od 175 KM koju mogu da primjenjuju samo ona gazdinstva koja pozitivno posluju i bogata su šumom, što nije slučaj sa dobojskim gazdinstvom.

Ona je podsjetila da su radnici 6. aprila održali štrajk upozorenja, a već 11. aprila potpuno obustavili rad zbog neisplaćenih ličnih dohodaka za decembar prošle godine i januar i februar ove.

Radnik Dejan Stojanović kaže da se radnici samo bore za to da bude ispoštovan zakon, a za trenutnu situaciju u dobojskom Šumskom gazdinstvu krivi Upravu.

Šumsko gazdinstvo “Doboj” zapošljava 126 radnika i obuhvata 10 lokalnih zajednica – Doboj, Stanari, Petrovo, Derventa, Modriča, Vukosavlje, Šamac, Brod, Pelagićevo i Donji Žabar.

Generalni direktor Javnog preduzeća “Šume Republike Srpskle” Slaven Gojković izjavio je juče Srni da bi krajem ove ili početkom iduće sedmice mogao biti održan sastanak uprave ove kompanije sa menadžmentom Šumskog gazdinstva “Doboj” kako bi se pronašlo rješenje za ovo gazdinstvo.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da u ovom momentu ne želi da razgovara sa radnicima Šumskog gazdinstva “Doboj” o platama koje nisu primali, već sa rukovodstvom tog gazdinstva kako da bude postignuto da radnici ubuduće imaju redovna primanja.

/SRNA/

Exit mobile version