Site icon olovka.info

Odluke o gradnji gasovoda prema Srbiji i Hrvatskoj dobile podršku Savjeta ministara VIDEO

gasovod

Savjet ministara dao je zeleno svjetlo da mogu početi pregovori za zaključivanje sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasovoda na novoj istočnoj interkonekciji. Takođe, Vladi Federacije nalog da zakonski omogući otpočinjanje pregovora sa Hrvatskom o izgradnji gasovoda na južnoj interkonekciji. Odluku Savjeta ministara trebalo bi da potvrdi i Predsjedništvo. Denis Bećirović i Željko Komšić, to već uslovljavaju usvajanjem Zakona o gasu na nivou BiH.

Nova istočna interkonekcija obuhvata pravac granica Srbije – BiH – Bijeljina – Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

Gasovod južna intekonekcija obuhvata pravac Zagvozd – Posušje – Novi Travnik – Travnik sa odvajanjem za Mostar.

Oba gasovoda od izuzetnog su značaja za energetsku stabilnost, za građane kao i konkurentnost privrede, ali sudbina ovih projekata i dalje je uslovljena.

Nakon konsenzusa u Savjetu ministara, članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić, moraće objesniti građanima zašto uslovljavaju samo projekat istočne interkonekcije.

Kao SDA i DF će htjeti da uspore i razvoj Federacije. Postoje ostatci koji se poziciopniraju politikom da će nešto osporavati, neka pokušaju, naći ćemo mehanizme da ih zaustavimo – naveo je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Zašto su glasali za južnu interkonekciju, ako ultimativno tvrde da je državni nivo. Odgovorno tvrdim sa južne interkonekcije ugrijaće se i građani Federacije. Ko hoće da ruši neka zaustavi – istakao je Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara.

Dok institucije u Federaciji nisu poptpuno sprovele sve preporuke Evropske energetske zajednice i usvojile neophodna zakonska rješenja, Srpska je spremna za budući sporazum.

Odvano je mogao biti sproveden, a zbog blokade razvojnih projekata iz Srpske od strane Bećirovića, prema riječima premijera Viškovića, do danas su izgubljeni milioni maraka.

On ako je izabran kao bošnjački član Predsjedništva BiH, valjda bi trebao da se potrudi da napravi nešto dobro za građane koji žive u BiH. Ako je on biran u Predsjedništvo da bi opstruisao projekte, iznosio ovakve klevete i laži na nekoga bez koga ne možete donositi odluke u BiH, onda je i on sam protiv BiH”, koje su mu puna usta – naveo je Višković.

Usvojene su i druge za evropsku perspektivu značajne odluke poput izmjene i dopune Zakona o VSTS koju ministri iz Republike Srpske nisu željeli zaustaviti, ali od parlamentaraca iz Srpske očekuju da ga amandmanski dorade.

U parlamentarnu proceduru ide i Zakon o inostranim poslovima, koji BiH do sada nije imala i pored razvijene DKP mreže.

Po snazi i kapacitetu donesene odluke vrijedne kao 10 dana rada Savjeta ministara. Iskorak i opredjeljenost za dogovor – navela je Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara.

Usvojena je i odluka o nabavci helikoptera i školovanju vazduhoplovnih kadrova, koja će biti finansirana donacijom i sredstavima iz budžeta institucija BiH.

Odlukom Savjeta ministara i zabrana izvoza oblovine iz BiH ostaje na snazi do 31. jula.

Exit mobile version