Site icon olovka.info

Ruska vakcina stiže u RS u februaru

ruska vakcina

Sredinom februara naredne godine u Republici Srpskoj može se očekivati prva isporuka ruskih vakcina sputnjik pet protiv virusa korona, rekao je za “Nezavisne” Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi.

“Intenzivno pregovaramo sa nadležnim ruskim institucijama o isporuci vakcine sputnjik pet i realno je da prvi kontingent bude dopremljen u Republiku Srpsku sredinom februara naredne godine”, rekao je Perović. 

Dodao je da je Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prije nekoliko dana dostavio obimnu dokumentaciju, koju je neophodno analizirati kako bi bili obezbijeđeni uslovi i dozvole za isporuku ruske vakcine.

Perović je napomenuo da je za čuvanje vakcine potrebno obezbijediti i termo-kontejnere u kojima je temperatura vazduha od minus 18 do minus 20 stepeni Celzijusovih.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska namjerava da nabavi oko 1.200.000 doza ruske vakcine sputnjik pet protiv virusa korona. 

“U februaru bi trebalo da RS budu dostavljene prve doze – od 100.000 do 200.000, a u narednim mjesecima i ostale količine”, kazao je Perović i dodao da još nije poznata cijena ruske vakcine koja bi se našla na tržištu Republike Srpske. 

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao je da je nabavka ruske vakcine jako značajna za stanovnike RS. 

“Budući da je ruska vakcina dvodozna, ta količina će biti dovoljna za 600.000 stanovnika RS”, ističe Zeljković.

Iz Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini rekli su da je u tri bijeljinske kovid bolnice na liječenju 110 lica, od kojih je 30 životno ugroženo, a na prijemu je veći broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

“Više od polovine hospitalizovanih je sa teškom kliničkom slikom, na respiratoru je 15 oboljelih, od kojih je jedan pacijent intubiran, a veliki broj hospitalizovanih zahtijeva kiseoničku terapiju”, kazali su iz Bolnice “Sveti vračevi”. 

Dodaju da je epidemiološka situacija i dalje teška i nesigurna, te je upućen apel građanima da se dosljedno pridržavaju propisanih mjera zaštite koje podrazumijevaju zabranu većih javnih okupljanja.

U protekla 24 sata u BiH je registrovano 437 osoba pozitivnih na virus korona, u FBiH 351, u RS 85 i u Brčkom jedan, a prijavljeno je 60 smrtnih slučajeva, od čega 16 u RS, u Brčkom pet i u FBiH 39. 

Najveći broj zaraženih u RS je u Banjaluci – 42, zatim u Zvorniku 17 osoba, dok je kovid-19 evidentiran u svim kantonima u FBiH.  Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, do danas je od ovog virusa u BiH oboljela 95.381 osoba, njih 60.351 se oporavilo, a preminulo ih je 3.072. 

Cijena PCR testa u FBiH još nije snižena

Iako je najavljeno da će od juče cijena komercijalnog PCR testa u FBiH biti snižena na 96 KM, umjesto dosadašnjih 140 KM, građani FBiH će još nekoliko dana morati pričekati na jeftinije testove.

Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, rekao je da su u toku procedure izmjene cjenovnika, te će jeftiniji komercijalni testovi biti dostupni u toku ove sedmice. 

Podsjetimo da se u Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta obavljaju komercijalna PCR testiranja. Cijena komercijalnog PCR testa u početku je iznosila 200 KM, potom je snižena na 140 KM, a sada je najavljeno da će iznositi 96 KM.

Exit mobile version