Site icon olovka.info

Zemlja se zagrijava deset puta brže od normalnog, novembar ove godine najtopliji dosad

zagrijavanje planete

Novembar ove godine je bio najtopliji dosad registrovani mjesec na našoj planeti, a u Evropi je evidentirana najtoplija jesen, alarmantni su podaci iz izvještaja Službe za klimatske promjene Evropske unije Copernicus.

Ovi podaci su objavljeni danas, uoči pete godišnjice potpisivanja Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.

Prema tome, 2020. godina se po temperaturi tako približila najtoplijoj zabilježenoj godini dosad, a to je 2016.

Poređenja radi, na globalnom nivou, ovogodišnji novembar bio je za 0,77 Celzijevih stepeni topliji u odnosu na prosječnu temperaturu u referentnom periodu od 1981. do 2000. godine te za 0,1 Celzija topliji nego 2016. i 2019. godine, kada su evidentirane rekordno visoke temperature za novembar.

“Čim se postavljaju ovakvi rekordi u temperaturi, onda je jasno da se cijeli svijet zagrijava”, kazao je Zeke Hausfather, klimatolog i direktor za klimu i energiju u Breakthrough Institute, istraživačkom centru za okoliš.

Najviše natprosječne temperature zabilježene su u sjevernoj Evropi, Sibiru i na Arktiku gdje je, zbog drastičnog otapanja morskog leda evidentiran njegov drugi najniži nivo u novembru dosad.

Znatno više temperature od prosječnih uočene su i u SAD-u, Južnoj Americi, južnoj Africi, na Tibetanskoj visoravni, na području istočnog Antarktika te u većem dijelu Australije.

Planeta reaguje na najviše atmosferske nivoe ugljen-dioksida, a stručnjaci smatraju da njegov nivo u atmosferi inače prirodno fluktuira, ali da trenutna situacija nije uopšte takva.

Anomalije površinske temperature zraka za novembar 2020, izvor: Copernicus Climate Change Service / ECMWF

Uzimajući u obzir protekle godine, Zemlja se nije ni približno ovako brzo zagrijavala. Taj podatak je NASA primijetila na osnovu prijašnjih klimatskih izvještaja.

“Ovi klimatski dokazi nam otkrivaju da se zapravo trenutno zagrijavanje događa otprilike deset puta brže od prosječne stope zagrijavanja koja je potrebna. Ugljen-dioksid (CO2) od ljudskih aktivnosti raste brže za više od 250 puta, nego što se to događalo u prirodnom procesu u atmosferi”, stoji u saopćenju NASA-e, piše Mashable.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije globalna temperatura od januara do oktobra bila je za 1,2 stepeni Celzija viša od one u predindustrijskom periodu.

Bez obzira na temperature koje će biti izmjerene do kraja godine, ova će decenija biti zabilježena kao najtoplija dosad. Uz to, treba voditi računa o tome da je šest najtoplijih godina otkad postoje mjerenja zabilježeno od 2015. do danas.

(Klix)

Exit mobile version