Site icon olovka.info

NASTAVLJEN TRIJUMFALNI FESTIVALSKI PUT Film “Kameno lice” Dobojke Sandre Mlađanović osvojio nagradu na prestižnom filmskom festivalu u Rimu VIDEO

kameno lice sandra mlađanović festival 8 i po rim italija

Film “Kameno lice”, dobojske autorke Sandre Mlađanović, osvojio je nagradu za NAJINSPIRATIVNIJI FILM na prestižnom italijanskom međunarodnom filmskom festivalu 8&HalFilm Awards sa sjedištem u Rimu.

Organizatori ovog Festivala inače organizuju specijalne filmske festivale i događaje u Berlinu, Dubaiju, a Rim je glavno sjedište Festivala koji je i naziv “8 i po” dobio po čuvenom istoimenom remek djelu Federika Felinija.

Meni lično znači ova nagrada za najinspirativniji film jer dolazi iz Italije koju osjećam kroz dugogodišnje saradnju sa koleginicom italijankom (Federica Dalla Vecchia) i vidim ju kao nešto što se prije ili kasnije moglo dogoditi, priča nam autorka filma.

Iako je film Sandre Mlađanović “Kameno lice” još jednom festivalski pobjednik, i to jeste najznačajnije za ovu dobojsku autorku, posebno je zanimljiva kategorija u koju je svrstan – NAJINSPIRATIVNIJI FILM festivala. Prvo je bio nagrađen kao “Najbolji eksperimentalni film” ranije ove godine na Movie Play International Film Festivalu koji se održava u Londonu, a sada je proglašen za NAJINSPIRATIVNIJI FILM na festivalu u Rimu “8 i po”.

“Poznavalac sam italijanske kinematografije, i baš zato mi je velika čast biti autorka filma pobjednika na Festu koji slavi svoju kulturu na način koji to radi organizatori ovog festivala u Rimu”, oduševljena je Sandra.

Film “Kameno lice” Sandre Mlađanović biće prikazan u Rimu tokom mjeseca aprila ove godine, u rimskom kafeu Caffè Letterario u kojem se organizuju filmske večeri ovog Festivala u Rimu.

Rimski Caffè Letterario, mjesto gdje se održavaju projekcije festivalskih pobjednika i gdje će tokom aprila mjeseca biti prikazan i film “Kameno lice” Sandre Mlađanović

O autorki Sandri Mlađanović

Sandra Mlađanović rođena je u Doboju 1984. godine. Diplomirala je grafički dizajn 2008, magistrirala vizuelne umjetnosti 2013, te se okušala i na studiju filozofije. Aktuelna je profesorica grafičkog dizajna na Akademiji umjetnosti Slobomir P Univerziteta u Doboju.

Veliki je zaljubljenik u filmski svijet i more. Već treću godinu provodi tražeči način da spoji veliku vodenu površinu i smjesti je u formu filma. Prvo veliko dostignuće na tom polju postigla je na Festivalu podvodnog filma u Neumu 2021, osvojivši nagradu za najbolji podvodni BH film.

U tom periodu, u njenom opusu uslijedio je ciklus podvodne fotgrafije koji je bio prezentovan u tri grada ohrabren činjenicom da u galerijama tokom prethodnih dvadeset godina nije bilo prikazano nešto slično.

Sva pomenuta dostignuća morala su biti propraćena i ronilačkom obukom, te je Sandra zbog toga, tokom 2 godine, polagala ispite za tri ronilačke licence u Egiptu. O tome sama kaže “kako i ne kada je bistrina mora ono što vizuelnom čovjeku najviše znači“.

U septembru 2022, na Internacionalnom bijenalu u Tuzli u galeriji portreta, smješta svoj podvodni autoportret na izložbu koja je trajala dva mjeseca.

Boravila je na Kipru krajem oktobra 2022. gdje je istraživala Sredozemno more. To istraživanje rezultiralo je snimanjem ovog eksperimentalnog, sada već na londonskom festivalu nagrađenog filma “Kameno Lice”, a sada je “Kameno lice” proglašen za “Najinspirativniji film” prestižnog filmskog festivala u Rimu “8 i po”.

O Festivalu “8 and halFilm Awards”

IMDb kvalifikator 8&HalFilm Awards je međunarodni događaj posvećen onima koji smatraju da je kinematografija oblik umjetničkog izražavanja ličnih stavova. Festival je otvoren za sve vrste filmova i organizuje ga tim profesionalaca koji su snimili filmove sa nekim od najpoznatijih ličnosti u istoriji filma nagrađenih Oskarom, Zlatnom palmom na Kanskom filmskom festivalu, na Bafti, na Berlinskom filmskom festivalu i takođe sa Nobelovom nagradom.

„8 & halFilm Awards“ je filsmki festival čije su filmske nagrade stvorene da bi filmskim stvaraocima i scenaristima pružile priliku da pokažu i predstave svoj rad, ali i da stupe u kontakt sa produkcijom koja je snimila filmove u različitim zemljama i koja je otvorena da sluša originalne ideje i pomaže u stvaranju novih prilika.

Festival je posvećen remek-djelu Federika Felinija „8 & half“ (“Osam i po”) snimljenom 1963. godine. Felinijev filmski klasik “8 i po” je posvećen toj divnoj i kompleksnoj mašini iluzija koju zovemo KINO. Film koji, ako ga danas gledate, izgleda kao da tačno opisuje istorijsku fazu kroz koju svijet trenutno prolazi. Faza neizvjesnosti, zbunjenosti, straha od budućnosti i u kojoj se ponekad možemo osjećati usamljeni, ali upravo u takvim teškim trenucima umjetnost može biti put spasenja.

Zato bi svakog jutra trebalo da se podsjetimo divne rečenice kojom se završava “8 i po” Federika Felinija:

„Život je zabava! Hajde da ga živimo zajedno – E’ una festa la vita! Viviamola insieme“.

Trailer za film “8 i po” Federika Felinija
Exit mobile version