Site icon olovka.info

KOSSEV: Kako su se kalile probne tablice RKS

kosovske tablice

Najave o primjeni onoga što kosovske vlasti sada nazivaju reciprocitet – ukidanje srpskih tablica sa oznakama kosovskih gradova i uvođenje probnih tablica za vozila iz Srbije, traju već mjesecima, odnosno godinama. Kosovske vlasti su ranije isticale da se radi samo o primjeni već postignutih dogovora. I Beograd tvrdi da insistira na primjeni briselskih dogovora, ali optužuje Prištinu za jednostranu primjenu. Šta se događalo tokom prethodnog perioda, podsjetite se u mini vremepolovu portala Kossev.

„Nakon 14. septembra nijednom vozilu na Kosovu neće biti dozvoljeno da posjeduje ‘KS’ tablice, već će vlasnici automobila morati da ih zamijene sa ‘RKS’ registarskim oznakama“, najavljeno je u Prištini još u februaru ove godine.

Kao razlog i tada je naveden završetak primjene petogodišnjeg sporazuma koji je potpisan septembra 2016. u Briselu.

UKRATKO O SPORAZUMU

Primjena „KS“ registarskih oznaka definisana je Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. i aranžmanima potpisanim u Briselu između delegacija Beograda i Prištine za normalizaciju primjene sporazuma od 14. septembra 2016.

Vlasnicima KS registarskih tablica na osnovu provobitnog sporazuma bilo je omogućeno da vozilima slobodno putuju na teritoriju Srbije ili preko nje, dok su lica koja poseduju „RKS“ oznake u obavezi da vade takozvane probne tablice.

U tehničkom sporazumu između Beograda i Prištine, donijetom 2011. godine u četiri od 11 tačaka navodi se sljedeće:

6. Кao privremena mjera, vlasti na Кosovu će produžiti važenje КS registarskih tablica za početni period od pet godina, nakon čega će dvije strane ponovo razmotriti ovo pitanje (uz posredovanje EU ukoliko bude potrebno).

7. Svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Кosovu će koristiti RКS ili КS registarske tablice za vozila (u skladu sa tačkom 6. gore). Izdavaće ih nadležni organi na Кosovu, a biće distribuirane uz posredovanje EULEКS-a ukoliko bude potrebno. Svaka strana će uložiti maksimalne napore da obezbijedi sprovođenje gore navedenog.

8. Кao privremena mjera, vlasti u Beogradu će omogućiti vozilima sa Кosova koja imaju КS registarske tablice da slobodno putuju na ili preko njihove teritorije.

9. Кao privremena mjera, za svako vozilo čiji vlasnik to bude želio, biće dostupne privremene registarske tablice na relevantnim graničnim/administrativnim prelazima.

Inače prevod ovog sporazuma dostupan je na sajtu Kancelarije za KiM.

Ni tada, kao ni ranijih puta u prošlosti, najava kosovske vlade nije bila propraćena vidljivim reakcijama iz Beograda, a takođe nije bilo ni to prvo najavljivanje.

Kosovska vlada je i u ovo vrijeme prošle godine najavila da vlasnici vozila sa „KS“ registarskim oznakama prilikom produžetka registracije, neće više moći da nastave koristiti iste registarske oznake, tj. da će morati da preregistruju automobil na „RKS“ oznake.

Međutim, tada je u toku bio i petogodišnji dogovor da se sa primjenom KS tablica nastavi do 2021, kada će se donijeti nova odluka.

U ime srpske strane u ovom periodu, u kojem su bile aktuelne barikade na Sjeveru Kosova, nakon što je tadašnja ROSU zauzela prelaze Jarinje i Brnjak, pregovarao je Borko Stefanović, sada jedan od opozicionih lidera u Beogradu.

Pregovori su se direktno ticali uklanjanja barikada, ali i bili preteča tzv. Briselskom sporazumu, kojim se integriše Sjever Kosova u kosovske institucije.

Borko Stefanović danas Srbima na Kosovu: Laže vas režim

„Sporazum postignut 2011, godine da građani sa kosovskim tablicama, sa grbom i zastavom Kosova, moraju da stavljaju probne ako ulaze u Srbiju. Vučić i Dačić 2016. godine prihvataju da ovo važi još pet godina. To (je) sad isteklo. Laže vas režim. Objasnite Srbima na KIM kako ih ‘branite’,“ poručio je danas.

Odmah je reagovao sadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković:

„Uzalud obmanjuješ, demantuje te Aljbin Kurti. Lično si zaključio dva sporazuma i doveo do ove situacije sa tablicama. Prvi 2. jula 2011. o slobodi kretanja, a potom Operativne zaključke o slobodi kretanja 26. decembra 2011. Na te tvoje ‘zasluge’ se danas poziva Kurti“, naveo je.

Dogovor o prekrivanju državnih simbola

Pet godina kasnije, 8. septembra 2016, Petkovićev prethodnik Marko Đurić, sada aktuelni ambasador na sjevernoameričkom kontinentu, poručio je iz Brisela:

„Mi se sada borimo protiv ukidanja naših tablica. Istovremeno borimo se i za to da omogućimo građanima koji sada koriste KS registarske tablice da imaju produženje važenja tog perioda jer po sporazumu iz 2011. period korišćenja tih tablica je trajao pet godina i on sada ističe.“

On je tada kazao da bi najbolje bilo da se pitanje tablica ne vezuje za bilo kakva statusna pitanja i to je ono na čemu srpska strana insistira u razgovorima.

„Nemojte da pretvaramo automobile, kamione i prevozna sredstva u nosioce političkih poruka. Ako se ne slažemo oko statusa, hajde da prekrijemo te statusne simbole i omogućimo ljudima da putuju normalno,“ poručio je Đurić 2016.

Istog dana demantovala ga je koleginica sa druge strane stola – tadašnja šefica kosovske pregovaračke delegacije Edita Tahiri koja je danas podržala najnoviju akciju Kurtijeve vlade na Sjeveru.

Tahiri je tada potvrdila da je „nakon devet sati intenzivnog razgovora“ upravo postignut Sporazum o reciprocitetu registarskih tablica između „Kosova i Srbije“, istovremeno uz dogovor o uklanjaju tablica sa natpisom „proba“ za vozila koja ulaze na teritoriju centralne Srbije, a imaju oznaku „RKS“. Novi model je uključivao prekrivanje državnih oznaka na tablicama.

Marko Đurić je, iako je negirao da je postignut sporazum o prekrivanju simbola, istog dana naknadno rekao – „ako se ne slažemo oko statusa, hajde da prekrijemo te statusne simbole i omogućimo ljudima da putuju normalno“.

Od tada do danas, u više navrata, kosovska strana je isticala da se ovaj dogovor jednostrano primjenjuje, odnosno da su samo vozila sa RKS tablicama ulaskom u centralnu Srbiju morala da prikrivaju ovu oznaku, dok su vozila sa srpskim tablicama nesmetano saobraćala na teritoriji KiM-a, dok je pitanje KS tablica riješeno tako što je njihovo trajanje produženo za još 5 godina.

Današnji događaji: Blokirani Jarinje i Brnjak, od sutra privremene tablice 

Nakon što je zamjenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi najavio nakon dolaska iz Brisela prošle nedjelje da od 15. septembra prestaje da važe KS tablice, dok se za vozila iz Srbije uvode probne RKS tablice, Kosovska policija od danas uklanja ove tablice.

Istovremeno, specijalne jedinice kosovske policije od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Sjeveru Kosova – Jarinju i Brnjaku.

Pripadnici Kosovske policije su prethodno juče i u noći između subote i nedjelje, u neposrednoj blizini Jarinja dopremili više mobilnih montažnih kontejnera.

Saobraćaj je trenutno na oba prelaza blokiran, te putnici u oba smjera i na Jarinju i Brnjaku prelaze pješice. Do sada nije bilo incidenata, osim na Brnjaku, gde je oko 16:30 bačen suzavac na grupu od oko 150 ljudi.

Na Brnjaku su gradonačelnik Srđan Vulović i kandidat za gradonačelnika Zvečana Dragiša Milović, dok su na Jarinju kosovski ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, kao i gradonačelnik Zoran Todić i bivši načelnik okruga Slavko Simić.

Građani od sutra mogu da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila, saopštilo je kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oni građani koji nastavljaju da voze na izlazu sa Kosova ka (centralnoj) Srbiji, mogu da koriste srpske tablice. Međutim, na ulazu i u saobraćanju unutar Kosova moraju da koriste privremene tablice „RKS“.

Međutim, kakva je sudbina vozila sa srpskim oznakama gradova na Kosovu, a koje mahom voze Srbi na Sjeveru, još uvek nije poznato, odnosno potvrđeno.

Uprkos više pokušaja prethodnih dana, uključujući i danas, nismo uspjeli da dobijemo razjašnjenje iz Prištine.

U Prištini je u toku konferencija za medije ministra Đeljalja Svećlje, koji se ukratko obratio i na srpskom, dok se obraćanje srpskog predsjednika Aleksandra Vučić u Beogradu, kako je Blic najavio, očekuje za desetak minuta – u 18 časova.

Svećlja je kazao da kosovske vlasti ni u kom slučaju nemaju namjeru da ugroze pravo na slobodno kretanje, bilo kakvo provociranje ili destabilizaciju situacije.

Vučić je za sutra u 10 časova zakazao „hitnu“ sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji, saznaju ‘Novosti’. Kako se navodi, na sutrašnjoj sjednici pozvani su načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i šefovi svih specijalnih jedinica oružanih snaga Republike Srbije.

(Portal KOSSEV)

Exit mobile version