Site icon olovka.info

Zaključci Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije

savjet za nacionalnu bezbjednost srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznio je nakon današnje sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost zaključke koji se tiču daljih poteza Srbije nakon jučerašnje akcije Rosu na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Vučić je istakao da su na sjednici Savjeta razgovarali o situaciji na KiM, a posebno poslije, kako je rekao, kriminalne akcije prištinskog režima i šestog po redu upada na sjeveru KiM uz korišćenje oklopnih transportera, dugih cijevi, maltretiranje lokalnog stanovništva, neobavještavanje gradonačelnika četiri opštine donijeti zaključci, utvrđeni prijedlozi i uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Zaključci Savjeta su: da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali sigurnosti za Srbe na KiM, da Srbija smatra neprimjerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obje strane.

Zaključeno je i da je Srbija spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali da neće da prihvati rješenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama.

Istakao je da su na Sjednici analizirali i stanje odbrambenih kapaciteta Srbije, stanje u Vojsci i MUP-u, ali i sagledavali šta je neophodno da se u narednom periodu učini kako bi ti kapaciteti bili osnaženi i kako bi Srbija mogla što snažnije da djeluje u odvraćaju agresora ili prijetnji terotističkih napada.

“Zadovoljan sam stanjem i borbene gotovosti, moralom, motivisanošću ljudi da unapređuje naše kapacitete, ali i onim što nas čeka, značajnije opremanje i naoružavanje naše vojske i policije”, zaključio je Vučić.

(TANJUG)

Exit mobile version