Site icon olovka.info

Kako dobojske diplome vrednuje Njemačka?

Nedavnim gostovanjem advokata Kasima Rašidovića na Face TV kod Senada Hadžifejzovića, a koji je, kao advokat koji živi i radi u Njemačkoj, iz zakonskog ugla govorio o masovnom odlasku ljudi sa ovih prostora na rad u Njemačku, ponovo je aktuelizovana je tema vrednovanja školstva na ovim prostorim od strane zvaničnih njemačkih institucija.

Advokat Rašidović u emisiji CD Face TV

Naime, tokom svog gostovanja, advokat Rašidović je, između ostalog, pomenuo i zvaničnu njemačku stranicu anabin.de, na kojoj se mogu provjeriti statusi svih obrazovnih institucija u svim državama. Na pomenutoj stranici statusi svih srednjoškolskih, viših i visokih obrazovnih ustanova podijeljeni su u tri kategorije: H- (H minus), H+ (H plus), H-/+ (H minus/plus).

Status “H-” označava obrazovnu instituciju čije diplome zvanična Njemačka uopšte ne priznaje i, kako kaže Rašidović “takvim je bolje da ne podnose zahtjev za posao u Njemačkoj”. Status institucije “H-/+” podrazumijeva da se diploma može, ali i ne mora priznati (podložna je provjeri), a samo diplome institucija koje na stranici ANABIN imaju status “H+” se automatski priznaju kao validne, što, opet, na znači da se neće provjeravati ni u kom slučaju.

Portal olovka.info je provjerio bazu podataka na stranici anabin.de za 8 obrazovnih institucija koje funkcionišu u Doboju na linku https://anabin.kmk.org/no_cache/filter/institutionen.html u kategoriji “search”, a registrovane su na ovom njemačkom sajtu. Rezultate, odnosno kako dobojske diplome i institucije vidi zvanična Njemačka u ovom momentu, možete vidjeti na slici ispod.

Inače, stranica anabin.de i baze podataka koje se na njoj nalaze, a tiču se vrednovanja institucija i diploma koje iz nih proizilaze, vrlo su jednostavne za korištenje i svako vrlo lako može provjeriti da li i kako pojedinačnu diplomu i instituciju koja ju je izdala, priznaje i vrednuje zvanična Njemačka.

Exit mobile version