Site icon olovka.info

Kadaif – IZ MOJE KUHINJE BY MUKI

Kadaif

Kadaif_4

Kadaifu nikad nisam mogla odoliti. Kadaif vam može uspjeti ili ne, sredine nema. Naravno, pretpostavljam da je svakom ko ga pravi njegov recept najbolji. Tako i ja svoj recept osjećam dobrim i rado ga dijelim s vama. Ovaj recept je sa suhim kadaifom.

Vaša Muki…

olovka.info & Iz moje kuhinje by Muki

facebook.com/izmojekuhinje

Kadaif

Odštampaj
Nutritivni podaci 200 Kalorije 20 grams Masti
Rejting 5.0/5
( 1 Glasalo )

SASTOJCI:

  • 1 pakovanje kadaifa 450 ili 500 grama;

  • 200 grama tucanih oraha;

  • 200 grama maslaca.

AGDA:

  • 1 kg šećera;

  • 1 l vode.

NAČIN PRIPREME:

Na početku odmah napravite agdu da se može ohladiti dok se kadaif peče. Deset minuta kuhajte vodu sa šećerom. Da li je agda dovoljno gusta osjetićete kad je uzmete malo u kašiku, pa par kapi protrljate između dva prsta. Ako osjetite blagu ljepljivost biće dovoljno za kuhanje agde.

Kadaif podijelite na dva dijela. Prvi dio stavite u tepsiju veličine otprilike 20x40. Fino ga i ravnomjerno rasporedite i po njemu pospite tucane ili krupno mljevene orahe. Nakon toga stavite i drugi dio kadaifa, te ponovo fino rasporedite. Maslac režete u tanke šnite ako je hladan i redate po kadaifu. Možda mislite zašto ga treba sjeći na šnite... Pa samo iz razloga kad se bude topio da ravnomjerno prolazi kroz kadaif. Možete vi maslac i otopiti pa preliti preko kadaifa.

Pecite na 150 stepeni, odnosno, prosto sušite 60 minuta dok kadaif ne dobije zlatnu boju. Da je gotov, vidjećete po tome da se kadaif odvojio od tepsije.

Pečen kadaif izvadite iz rerne i ostavite ga jedno desetak minuta da se malo prohladi.

Sad uzmite kutljaču i ravnomjerno na kadaif nanosite agdu. Kad ste utrošili pola agde, prestanite sa zalijevanjem, pa nakon jedno pola sata utrošite preostalu agdu.

Na kraju vam ostaje kad se kadaif fino ohladi da uživate u njegovoj ljepoti.

Samo da napomenem da je dovoljno sočan i dovoljno suh....!!!!

Kadaif

NAPOMENA

Ovo je recept sa suhim kadaifom - prvi iz trodijelnog serijala recepata za kadaif. Ostala dva ubrzo slijede u rubrici IZ MOJE KUHINJE BY MUKI na portalu OLOVKA.INFO...

Exit mobile version