Site icon olovka.info

Jeftino, a jako zdravo: 5 recepata za SARDINE IZ KONZERVE

sardine iz konzerve

Riba je izvrstan izvor proteina i omega-3 zdravih masti pa nutricionisti savjetuju da se ribu uvrsti u redovnu prehranu, pri čemu barem jedan obrok treba biti masna riba poput lososa, skuše, sardinama ili tunjevine, jer te vrste sadrže najviše omega-3 masnih kiselina. Između plave i bijele ribe, prednost se, zbog nutritivne vrijednosti, plavoj ribi. Jedna od cjenovno najprihvatljivijih riba svakako je sardina iz konzerve.

Sardine iz konzerve su jednostavna i dostupna riba koju se naziva i „najkvalitetnijom među ribama“. Sardine obiluju lako probavljivim proteinima te vitaminima B kompleksa, vitaminima A i D te kalcijem i željezom. Osim svježih, sardineje moguće kupiti i konzervirane, u vodi, ulju ili različitim umacima i začinima.

Donosimo vam 5 jednostavnih recepata za obroke koje možete pripremiti koristeći sardine iz konzerve.

1. Sardine iz konzerve sa tjesteninom i paradajzom

Sastojci:

Postupak:

U posudi zagrijte vodu i tjesteninu stavite da se kuha, prema uputama na pakovanju. Sardine otvorite i procijedite višak ulja.

U tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte na sitno narezan češnjak. Kad pobijeli dodajte pelate i dinstajte na laganoj vatri. Kad je umak pri kraju, dodajte sardine i začine i ostavite još kratko na vatri.

Kad je tjestenina kuhana, procijedite je i istresite je na tanjur. Prelijte tjesteninu umakom pa po vrhu stavite parmezan.

2. Namaz od sardina

Sastojci:

Postupak:

Luk narežite na što sitnije. Pomiješajte sve sastojke i dobro sve izmiksajte ili ubacite u blender pa izmiksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Po vrhu dodajte začine i ohladite.

Mažite na zdrave krekere ili proteinski hljeb.

3. Sardine iz konzerve na salati

Sastojci:

Postupak:

Sardine procijedite, a jaje skuhajte. Na tanjur stavite salatu pa po njoj vilicom usitnjene sardine i kuhano jaje, razrezano na četvrtine. Po vrhu stavite začine i promiješajte.

4. Polpete od sardina

Sastojci:

Postupak:

Krompir ogulite, narežite na kockice i stavite kuvati u slanu vodu. Kad je krompir kuvan, procijedite ga i stavite sa strane da se ohladi. Dok se krompir kuva, procijedite sardine, istresite ih u posudu i usitnite viljuškom.

Sardinama dodajte krompir pa sve usitnite, ali tako da ostane komadića krompira. Dodajte svježi sir, maslinovo ulje, zobeno brašno i začine. Sve dobro izmiješajte dok se ne sljubi, pa među dlanovima oblikujte polpete. Stavite ih na tanjir pa u hladnjak na 30-ak minuta, da se stvrdnu.

Nakon toga zagrijte gril tavu, pa ih stavite da se peku. Pecite ih po 2 minute sa svake strane, pa ponovite po 2 puta.

5. Sardine iz konzerve sa jajima

Sastojci:

Postupak:

Sardine procijedite. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa stavite sardine da se zagriju. Nakon toga preko sardina izlijte jaja, dodajte začine po želji i poklopite da se jaja zapeku. Kad je bjelanjak čvrst skinite s vatre i otklopite, tako da se žumanjak zadrži u tečnom stanju.

Izvor fitness.com.hr

Exit mobile version