Site icon olovka.info

Hurmašice – IZ MOJE KUHINJE BY MUKI

Hurmašice

Hurmašice8

Kad ih jedeš a tope se u ustima, kad su zrnaste, sočne a suhe… E, takve su od pravog masla.

Kad pravim hurmašice nekada ih stavljam na erende, a nekada na brdo što ćete vidjeti na slikama. Ne znam koliko vam je poznato brdo, to je dio tkalačkog stana i nekada se puno više koristilo radi ovih lijepih crta na hurmašicama. Dobila sam ga na poklon i vjerujte, ljubomorno ga čuvam….

Vaša Muki…

olovka.info & Iz moje kuhinje by Muki

https://www.facebook.com/izmojekuhinje

Hurmašice

Odštampaj
Nutritivni podaci 200 Kalorije 20 grams Masti
Rejting 4.0/5
( 3 Glasalo )

SASTOJCI:

  • 250 gr maslaca/preporuka, topiti maslac/;

  • 100 gr šećera;

  • jedno cijelo jaje;

  • jedno žumanjce;

  • 450 grama brašna;

  • ½ praška za pecivo.

Agda ili zaljev:

  • 500 gr šećera;

  • 500 ml vode.

NAČIN PRIPREME:

Moja je preporuka otopiti maslac pa neka se ohladi, odvojiti onaj dio tekućine koji ostane na dnu posude.

Umutiti maslac sa šećerom i jajima. U to dodati brašno i prašak za pecivo koje ste zajedno prosijali. Ako nemate sito, može se prosijati i kroz cjediljku za mlijeko. Kad budete dodavali brašno morate biti oprezni jer u receptu piše 450 grama, međutim, nekad će vam zavisiti količina i od samog maslaca i od veličine jaja, tako da nemojte odmah sasuti svo brašno. Na kraju ga po malo dodajete i kad smjesu mijesite rukama ona ne smije biti mekana da se lijepi za prste niti tvrda da se rasipa. To je onaj detalj koji sami morate osjetiti.

Kad je smjesa gotova, ostavite je da malo odstoji, recimo pola sata, dovoljno dugo da se masnoća upije u brašno. Možete u hurmašice stavljati i orahe. Sad ih formirate rukama, stavljate na “erende” ili “brdo”, dodate orahe (u orahe sam stavila malo agde da mi se ne rasipaju), zatvorite i slažete u tepsiju. Pecite ih na 180 stepeni oko pola sata. One ostaju svjetlije, a gotove su  kad se  između pojave kao crte.

Pečene hurmašice zaliti pripremljenom agdom. Neka odstoje par minuta, pa ih onda zaliti agdom. Da je agda dobra znaćete kad nakon par minuta kuhanja izvadite malo agde na tanjurić pa uzmete je između dva prsta. Ako osjetite  da je blago ljepljiva onda je dobro ukuhana. Ko voli miris limuna može se i staviti u agdu.

ETO TO SU ONE SOČNE A SUHE, ZRNASTE I TOPE SE U USTIMA!!!

Hurmašice
Exit mobile version