Site icon olovka.info

Dobojlije duguju više od 6 miliona KM po osnovu neplaćene komunalne naknade, DIRG omogućio reprogram na 12 ili više rata

dirg doboj komunalna naknada

Od 2007. godine, od kada je se komunalna naknada naplaćuju na teritoriji tadašnje opštine, a danas grada Doboja, ukupni dug građana Doboja na ime neplaćene komunalne naknade iznosi oko 6.150.000 KM, navode iz dobojske Direkcije za izgradnju i razvoj grada Doboja (DIRG) na osnovu njihovih knjigovodstvenih evidencija.

https://olovka.info/wp-content/uploads/2021/09/DIRG-komunalna-naknada.mp3
DIRG Doboj nudi mogućnost REPROGRAMA duga za neplaćenu komunalnu naknadu, odnosno otplatu duga na rate

Za naplatu potraživanja po osnovu komunalne naknade od obveznika JP DIRG d.o.o. redovno dostavlja PREGLEDE STANJA, kao i opomene pred tužbe. U krajnjim slučajevima podnose se Osnovnom sudu u Doboju Prijedlozi za izvršenja.

Zbog ovakve trenutne situacije i visine ukupnog duga prema DIRG-u, a kako bi se građanima olakšala otplata i izbjegli eventualni dodatni sudski troškovi izvršnog postupka, u DIRG-u su odlučili obveznicima omogućiti izmirenje dugovanja putem REPROGRAMA DUGA, tj. na rate. Broj rata na koji se dozvoljava reprogram je 12, a u drugim slučajevima kada su dugovanja veća, dozvoljava se i otplata duga dogovorno, na više od 12 mjesečnih rata.

Istorijat i zakonska osnova naplate komunalne naknade u Doboju

Od 2007. naplatu komunalne naknade, u ime Opštine/Grada Doboja, vršilo je Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i od tada se vode sve evidencije o naplaćenim i nenaplaćenim potraživanjima na ime plaćanja komunalne naknade.

Sve poslove i evidencije od Odjeljenja za Stambeno-komunalne poslove, 2011. godine preuzeo je dobojski DIRG. Poslovi i način poslovanja tada novosnovanog DIRG-a Doboj, regulisala je Skupštine opštine Doboj Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju JP “Direkcija za izgradnju i razvoj grada” Doboj i Odlukom o prenosu ovlašćenja vršenja poslova (obje odluke objavljene u Službenom glasniku opštine Doboj 2/11, a možete ih preuzeti ovdje).

Nova Odluka o komunalnoj naknadi koja dodatno uređuje poslove naplate komunalne naknade od strane DIRG-a, usvojila je Skupština grada Doboja 2014. godine (Službeni glasnik Grada Doboja 12/14).

Izmjenu Odluke o komunalnoj naknadi Skupština grada Doboja usvojila je 2019, (Službeni glasnik Grada Doboja 3/19).

Zanimljivo je da su Ustavnom sudu Republike Srpske podnesene dvije apelacije po pitanju ustavnosti naplate komunalne naknade od strane DIRG-a Doboj u ime Grada Doboja.

Prva apelacija koju je podnio Staša Đuričić iz Doboja, odbijena je od strane Ustavnog suda Republike Srpske Rješenjem donesenim 29. oktobra 2014. godine (kompletan tekst Rješenje Ustavnog suda RS možete preuzeti ovdje).

Druga apelacija koju je, po pitanju ustavnosti naplate komunalne naknade od strane DIRG-a Doboj, Ustavnom sudu Republike Srpske podnio Zoran M. Tomić iz Doboja, odbijena je od strane Ustavnog suda Republike Srpske Rješenjem donesenim 27. novembra 2019. godine (kompletan tekst Rješenje Ustavnog suda RS možete preuzeti ovdje).

DIRG Doboj je, zbog ovakve situacije sa (NE)NAPLATOM potraživanja na ime komunalne naknade, odlučio izaći u susret građanima Doboja koji imaju aktuelna dugovanja prema ovoj ustanovi, na način da svoja dugovanja riješe putem reprograma na 12 ili više mjesečnih rata.

Za omogućavanje reprograma dugovanja potrebno je da se građani obrate DIRG-u u sjedištu Direkcije u Ulici Svetog Save bb, Doboj, putem elektronske pošte na info@dirgdoboj.com, ili putem telefona + (387) 53 208 611.

Exit mobile version