Site icon olovka.info

Dan parkinga u Doboju za stanare zgrada košta manje od 14 feninga

naplata parkinga u doboju

Cijena godišnje, tzv. STANARSKE parking karte za stanare zgrada, odnosno članove ZEV-a u gradu Doboju je 50 KM, pa cijena tog tipa parking karte realno iznosi nešto ispod 0,14 KM (tačnije 13,7 feninga) dnevno.

Za kupovinu tzv. STANARSKE parking kartice neophodno je samo da je stanar administrativno prijavljen (u CIPS-u) na adresi gdje se parking nalazi. Tada stiče uslov, za povlaštenu kupovinu STANARSKE parking karte koja košta 50 KM godišnje.

U najgorem (čitaj najskupljem) slučaju, u opciji je i kupovina godišnje parking karte koja vrijedi 365 dana na svim otvorenom parkinzima na teritoriji grada Doboja. Cijena te karte je 150 KM, što opet jednostavnom računicom daje dnevnu cijenu 0,41 KM, odnosno 41 fening dnevno.

Ipak, i pored ovakvih cijena i činjenice da se parking u gotovo svim naseljima i dijelovima grada Doboja naplaćuje već nekoliko godina, ovih dana u Doboju se ponovo otvorio problem u vezi naplate otvorenih parking mjesta. Naime, obilježavanje parking mjesta i početak naplate parkiranja u dobojskom naselju Pijeskovi zasmetao je nekim stanarima ovog dobojskog naselja što je dovelo do verbalnih sukoba sa radnicima Direkcije za razvoj grada Doboja (DIRG) u čijoj je to nadležnosti, pa čak i rušenja znakova obavještenja o naplati parkinga.

Šta je onda problem u naplati parkinga u Doboju?

Realnog problema u stvari i nema. Tačnije, ne bi ga trebalo biti. Ipak, pored svega preduzetog – od slojevitih cijena i načina naplate parkinga do apsolutno regulisane pravne osnove za naplatu, bilo je problema gdje im mjesto nije i ranije, sve od kada je naplata parkinga u Doboju počela. Bilo je incidenata, fizičkih sukoba, a nedavno je čak i povrijeđena radnica na šalteru DIRG-a kada je, radi napisane kazne zbog neplaćanja parkinga, nezadovoljni građanin došao u zgradu uprave DIRG-a, galamio, prijetio, i razbio staklenu pregradu šaltera, a komadići stakla povrijedili su radnicu DIRG-a.

Kao što to najčešće biva, problemi su najčešće izazvani neinformisanošću, neznanjem, a često i smišljenim dezinformisanjem.

Primjera radi, u najsvježijem slučaju naplate parkinga u naselju Pijeskovi činjenice su sljedeće:

Izvod iz gradskog Regulacionog plana za naselje Pijeskovi

Što se konkretno naselja Pijeskovi tiče, čak je učinjen i jedan izuzetak od naplate jer su za parking mjesta predviđena i mjesta sa unutrašnje strane jedne od zgrada, ali su u DIRG-u odlučili da taj dio izostave iz obaveze plaćanja parkinga jer nije asfaltiran (vidi sliku ispod).

Parking mjesta predviđena gradskim Regulacionim planom koja nisu asfaltirana i gdje se parking neće naplaćivati

Po svemu ostalom, naselje Pijeskovi ni po čemu nije izuzetak od ostalih dijelova grada gdje se već nekoliko godina vrši komercijalna naplata parkinga.

Sam grad Doboj ni po čemu nije izuzetak od ostalih gradova u RS i BiH, regiona ili bilo kojeg urbanog dijela planete… Svuda se parkiranje automobila naplaćuje, negdje je to skuplje, negdje jeftinije iz raznih razloga, ali se svuda naplaćuje.

Informisanosti buduće radi, portal olovka vam u daljem tekstu donosi sve informacije o načinu naplate parkinga, pravnim osnovima za naplatu i svemu ostalom bitnom za ovu, uvijek aktuelnu temu.

Pravni osnov kompletnog sistema naplate parkiranja na teritoriji grada Doboja, za koju je zadužena Direkcija za izgradnju grada (DIRG), je Odluka Skupštine grada Doboja o javnim parkiralištima usvojena 30. aprila 2019. (Kompletan teskt Odluke možete preuzeti O V D J E – pdf fajl, 160 kB).

Lokacije i tarife za naplatu parkinga podijeljene su u tri zone:

Lokacije po zonama:

(Napomena: naplata parkinga se trenutno ne vrši u svim ulicama koje su navedene u Odluci).

Cijene parkinga po zonama, kao i brojevi telefona za SMS plaćanje, navedeni su u Zahtjevu za uvođenje SMS parkinga (dokument u prilogu).

Zahtjev za uvođenje SMS plaćanja parkinga

Pokazalo se da najviše nejasnoća i nedoumica kod građana izaziva “VIŠESATNA” verzija parking karte, odnosno njeno trajanje. Pa da pojasnimo! Višesatna parking karta UVIJEK vrijedi do 20.00 časova dana kada je uplaćena, bez obzira u koje vrijeme tog dana je karta plaćena. Primjera radi, višesatna parking karta kupljena ujutro u 8.00 vrijedi do 20.00 časova istog dana, ali, isto tako, višesatna parking karta kupljena npr. u 16.00 časova važi takođe do 20.00 časova istog dana. Cijene višesatne karte po zonama su 5 KM u Ekstra zoni, 3 KM u prvoj zoni i 2 KM u drugoj zoni.

Nedavno je dobojski DIRG potpisao ugovore o SMS naplati parkinga sa mobilnim operaterima BH Telekom i Eronet, a sa Mtel-om ima ugovor odranije, tako da parking sada mogu uplatiti SMS porukom korisnici sva tri mobilna operatera u Bosni i Hercegovini.

Plaćanje parkinga omogućeno je na tri načina i to:

  1. Kupovinom karte na parking aparatu;
  2. Putem SMS-a za korisnike Mtel, BH Telekoma i Eronet mobilne mreže;
  3. Kupovina karte na prodajnim mjestima koji su obilježeni za prodaju. (Karte kupljene na prodajnim mjestima popunjava sam vozač/korisnik parkinga obilježavajući tačno datum i vrijeme svog parkiranja – pogledajte galeriju fotografija u prilogu).

Pregled maloprodajnih objekata za prodaju parking karti

ULICAOBJEKAT
Celjska ulica (kod Havane, Frukte)Inovine trafika Lafka
Filipa Višnjića (iza škole Sveti Sava)Inovine trafika Lafka
Kralja Aleksandra (Intermeco)Inovine
Nemanjina (Dom zdravlja)Inovine trafika Lafka
Svetog SaveInovine trafika Lafka
Jug Bogdana (Trebava)Market Tina
Kralja Dragutina Škola Vuk KaradžićMarket Tina
Cara Dušana (Pekara Manja)Duhanpromet
Ugao Kralja Petra i Kralja Dragutina (Vodovod)Duhan promet
Kneza Lazara (Caffe Rupa)Trafika Pall Mall
Nikole Pašića (preko puta PIO)Studio dekor Lara Cvjećara
Kneza Miloša (zgrada Ljubičica)TR Breza
Cara DušanaKENS Narcis

Pored satne, višesatne i dnevne karte korisnicima su dostupne i privilegovane karte:

ZA SVA PARKIRALIŠTA osim zatvorenog parkirališta kod “Zelene pijace:
STANARSKA (ZEV) parking karta samo za ulicu u kojoj je prijavljeno mjesto prebivališta:
KARTE ZA POSLOVNE PROSTORE samo u ulici gdje se nalazi poslovni prostor zaposlenog:

Spisak parking aparata

Redni brojOznaka aparataAdresa aparataLokacija aparata
114008Cara DušanaTri kioska
214017Svetog SaveMoja apoteka
314006Svetog SaveNLB banka
414019Svetog SaveLutrija RS
514014Svetog SaveJuventa
614002NemanjinaDom zdravlja
714015HilandarskaGradska uprava (Park)
814018Kralja TvrtkaKremolina
98Svetog SaveDIRG
1014016KarađorđevaPijaca
1110NemanjinaMilenijum
1214007Cara DušanaCafe Perfeto
1363300HilandarskaKiosk Pall Mall
1414020Kralja DragutinaZagrebačka
1514009Kralja Petra ISlatka tajna (Đurić)

Info telefoni DIRG-a za sve nejasnoće i primjedbe u vezi javnih parkirališta u Doboju su: 066/042-110 i 053/208-611.

Exit mobile version