Site icon olovka.info

DOBOJ: Uklanjanjem divlje deponije obilježen Svjetski dan čišćenja (FOTO)

svjetski dan čišćenja doboj

Svjetski dan čišćenja obilježen je 15. septembra. Obilježavanju ovog datuma pridružio se i Grad Doboj.

Na inicijativu Sportsko-ribolovnog društva „Bosna“ iz Doboja, a uz podršku Gradske uprave pristupilo se uklanjanju divlje deponije na rijeci Bosni kod tzv. japanskog mosta. Deponija je uklonjena, a na njenom mjestu biće napravljena staza za polaznike škole ribolova.

Danas smo mašinom uništili korov, a bilo je još građevinskog materijala, šuta i svašta još nečega. Evo vidite na neki način smo uredili tu stazu i zategli je, s tim što ćemo mi putem svog vlastitog članstva dodatno je još dovesti u red. Imaćemo u budućnosti i malu školu ribolova za najmlađe polaznike, odnosno za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Konkretno mi smo ovu lokaciju koristili unazad 4-5 godina za takmičenje na opštinskom, odnsono gradskom nivou u disciplini lov ribe udicom na plovak, a što je bilo izborno prvenstvo za održavanje prvenstva Republike Srpske. Naše ribolovno udruženje ima veliku teritoriju na rijeci Bosni, a koriste je kako naši ribolovci odavdje, tako i ribolovci sa strane. Naša ribolovna teritorija na rijeci Bosni je sa granicom uzvodno do Maglaja, a nizvodno do Modriče – izjavio je Zdravko Radić, Sportsko-ribolovno društvo „Bosna“ Doboj.

Zdravko Radić, Sportsko-ribolovno društvo „Bosna“ Doboj

Ova lokacija je atraktivna zato što je to i tzv. varačarski teren, a i plovkaroški teren. U narednom periodu je Udruženje planiralo da obavi školu ribolova za uzrast od 8-15 godina. To će biti u toku ovog mjeseca. Pošto ne možemo u oktobru da održimo takmičenja zbog situacije sa ovim viruso, onda smo se odlučili da napravimo tu malu školu ribolova, gdje bi bio ograničen broj polaznika, a što ne znači da ćemo ubuduće odustati od toga, nego ćemo nastaviti sa tim aktivnostima – rekao je Zoran Antić, ribolovac.

Zoran Antić, ribolovac

Dobojsko SRD „Bosna“ podršku ima i od Grada Doboja, koja nije izostala ni ovoga puta.

-Oni su dali prijedlog da se konkretno ova lokacija koja je u blizini samog centra grada na jedan način očisti, uredi i pripremi za buduće aktivnosti. Grad Doboj je učestvovao kako finansijski, tako i sa mehanizacijom koja nam je bila dostupna iz naših preduzeća. Evo danas smo imali priliku da vidimo da i sama rijeka Bosna na svoj način i uz našu pomoć može da bude lijepa rijeka kojoj će dolaziti budući naraštaji i sportisti – izjavio je Miloš Bukejlović, predsjednik Skupštine grada Doboja.

Miloš Bukejlović, predsjednik Skupštine grada Doboja

Tok rijeke Bosne je prilično ugrožen divljim deponijama. Prema podacima SRD „Bosna“ Doboj na području dobojske regije ima oko 170 divljih deponija.

Izvor RTV Doboj

Exit mobile version