Site icon olovka.info

DOBOJ: GIK Doboj – Dodijeljena mjesta političkim subjektima u biračkim odborima (FOTO)

birački odbori dodoj

Gradska izborna komisija Doboj, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, provela je postupak javne dodjele mjesta političkim subjektima ovjerenim za predstojeće Lokalne izbore u biračkim odborima po biračkim mjestima za Izbornu jedinicu Doboj. Lokalni izbori u BiH biće održani 15. novembra.

Centralna izborna komisija BiH za Izbornu jedinicu Doboj dostavila je osamdeset pet poiltičkih subjekata od kojih su 34 nezavisna kandidata, 47 politilčkih stranaka i 4 koalicije, saopšteno je iz dobojske Gradske izborne komisije.

-Ovo je dosada najveći broj političkih subjekata od kada se održavaju izbori za Izbornu jedinicu Doboj. Mogu da kažem da će biti izuzetno težak rad, kako Gradske izborne komisije, tako i biračkih odbora. Ono što ćemo danas tražiti od svih političkih predstavnika jeste da kada budu predlagali članove i zamjenike članova za biračke odbore da to moraju biti izuzetno stručni i odgovorni ljudi, jer pred nama predstoji izuzetno težak posao. Gradska izborna komisija je završila i raspodjelu ulica po biračkim mjestima, odredila je lokacije biračkih mjesta i imenovala, odnosno odredila 106 biračkih mjesta za redovne birače, zatim jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu i za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, kao i dva mobilna tima – izjavio je Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj.

Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj

U dobojskoj Izbornoj jedinici za novembarske izbore u BiH upisano je 62.689 birača. Konačan broj birača utvrdiće Centralna izborna komisija prilikom zaključivanja centralnog biračkog spiska 1. oktobra odnosno 45 dana prije održavanja izbora.

-Prošle izbore je bilo samo više 50 birača u odnosu na ove Lokalne izbore. Tačno je to, da su birački odbori na svakim izborima sve lošijeg sastava kada je u pitanju stručno znanje. To onda nama predstavlja problem da takve članove obučimo i da ih osposobimo, jer pogotovo na ovolikom broju političkih subjekata biće teško utvrditi izborne rezultate u toku noći poslije zatvaranja biračkih mjesta – rekao je Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj.

Lokalni izbori BiH 2020 biće održani 15. novembra prema propisanim epidemiološkim mjerama, što će, kako kažu, u dobojskoj Gradskoj izbornoj komisiji usporavati sam proces glasanja i prebrojavanja glasova po zatvaranju biračkih mjesta.

Izvor: RTV Doboj

Exit mobile version