Site icon olovka.info

DOBOJ: Održano „Veče harmonike” (FOTO)

doboj veče harmonike

Veče harmonike održano je u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje. Publika je mogla da uživa u kompozicijama, koje su na harmonici izvodili Miloš Milivojević, Amela Mujkanović  i Lazar Blagojević, učenici Osnovne muzičke škole „Markos Portugal“ u Doboju. Ovi mladi muzički talenti mogu da se pohvale brojnim nagradama koje su osvajali na takmičenjima.

Završio je Osnovnu muzičku školu „Markos Portugal“ u Doboju,a onda je muzičko obrazovanje nastavio u srednjoj muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u Banja Luci. Riječ je o talentovanom Milošu Milivojeviću, u čijem sviranju na harmonici je mogla uživati i dobojska publika. Ovaj mladi harmonikaš nam je ispričao kako se rodila ljubav prema ovom muzičkom instrumentu.

Prve nagrade osvajala je i Amela Mujkanović,učenica dobojske Osnovne muzičke škole „Markos Portugal“. Ljubav prema harmonici rodila se zahvaljujući bratu,koji takođe svira na ovom muzičkom instrumentu.

Nakon Miloša i Amele prisutnima je pokazao šta zna na harmonici i Lazar Blagojević, koji je takođe drugi razred dobojske muzičke škole „Markos Portugal“. Kada smo ga pitali na koji način je zavolio harmonika odgovor je bio zanimljiv. Za rođendan je priča poželio harmoniku.

I onda je moja komšinica meni donijela harmoniku i tako sam ja počeo da sviram. Najdraže mi je da sviram u kući za porodicu zato što je to meni drago, a i njima, a volim da sviram i za školu. Imam mnogo nagrada u Brčkom i Gracu prvo mjesto, u Ugljeviku isto tako, lijep je osjećaj da sam najbolji i da dobro sviram – rekao je Lazar Blagojević, učenik dobojske muzičke škole “Markos Portugal”.

Lazar Blagojević, učenik dobojske muzičke škole “Markos Portugal”

Amela i Lazar su učenici u klasi nastavnice Ljubice Timanović, koja nam je rekla da je na dan održavanja ovog koncerta održano još jedno takmičenje u Brčkom sa kojeg đaci dobojske muzičke škole nisu došli praznih ruku.

Iz moje klase osvojili smo tri nagrade, učenica Tina Lazić je pobjednik u svojoj kategoriji, a u drugoj kategoriji Blagojević Lazar i Mujkanović Amela koje ćemo večeras slušati su isto osvojili prvu nagradu. Iz naše škole još jedan mali dječak osvojio je prvu nagradu u klasi profesora Borisa Popadića – rekla je Ljubica Timanović, nastavnica.

Ljubica Timanović, nastavnica

Iz dobojskog Centra za kulturu kažu da je ovo prva u nizu manifestacija koje će biti održane u ovom hramu kulture povodom 28. juna Dana grada doboja.

Ovo troje mladih na neki simboličan način otvaraju put u budućnost. Oni su inače osvajači brojnih medalja gdje god su se pojavili i takmičili niko od njih se nije vratio bez neke nagrade i zato mi i imponuje da oni večeras gostuju u ovoj Galeriji. To će biti jedan kamerni događaj za odabranu publiku koja voli klasiku na harmonici, a koja jeste pomalo neobična, ali je zaista izvanredna za one koji je znaju slušati i koji je vole – izjavila je Lidija Žarić, v.d. direktora Centra za kulturu i obrazovanje Doboj.

Lidija Žarić, v.d. direktora Centra za kulturu i obrazovanje Doboj

Muzička škola „Markos Portugal“, kao i grad Doboj ponosni su na ove mlade talente. Ponosni su bili i ljubitelji ove umjetnosti koji su gromoglasnim aplauzima pozdravili svaku odsviranu kompoziciju.

RTV Doboj

Exit mobile version