Site icon olovka.info

DOBOJ: Dobojski dom zdravlja odlikovan Medaljom zasluga za narod (FOTO)

dobojski dom zdravlja

Povodom Dana Republike Srpske predsjednica Željka Cvijanović odlikovala je sve domove zdravlja, a među njima je i dobojski Dom zdravlja. Zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi skoro godinu dana su na prvoj borbenoj liniji u borbi protiv kovida 19, te su oni najviše zaslužni za ovo odlikovanje.

Najveći teret i žrtvu od početka pandemije virusa korona podnose zdravstveni radnici. Ni oni sami u početku nisu znali sa kakvom pošasti se suočavaju, ali su uspjeli da se reorganizuju. Među prvima u Srpskoj dobojski Dom zdravlja osnovao je kovid ambulantu. Sada rade dvije ovakve ambulante u sklopu Doma zdravlja Doboj. Imali su i do 200 pregleda dnevno, a ukupno su tokom tri posljednja mjeseca imali oko 5800 pregleda.

Jeste opao broj pacijenata u respiratornoj ambulanti, međutim, to se i danas dnevno kreće oko 20 pacijenata po ljekaru. Mi imamo šest ljekarskih timova koji pregledaju po 20 pacijenata, tako da je to opet 120 pacijenata u toku jednog radnog dana – izjavila je dr Marina Jotić Ivanović, specijalista porodične medicine.

dr Marina Jotić Ivanović, specijalista porodične medicine

Rade svaki radni dan, ali i u dane vikenda. Po završetku smjene njihov radni dan se ne završava. U stalnom kontaktu su sa respiratornom ambulantom. Nakon skoro godinu dana borbe sa virusom korona priznaju situacija je lakša, a poboljšanje očekuju i sa početkom vakcinacije, čije su pripreme u toku.

Mora se zaista poraditi maksimalno na dobroj organizaciji jer od dobre organizacije zavisi uspjeh svakog posla. To znači da treba odrediti koliko punktova će biti, ko će sve učestvovati i sve su to smjernice koje ćemo mi dobiti u Institutu – rekla je dr Milena Brkić, epidemiolog.

dr Milena Brkić, epidemiolog

Medalja kojom su odlikovani kažu predstavlja podstrek za sve zaposlene. Odlikovanje im je uručio resorni ministar. Iz dobojskog Doma zdravlja su uputili zahvalnost predsjednici Srpske koja ih je odlikovala, ali najveća zahvalnost ide zaposlenima, koji gotovo godinu dana ulažu nadljudske napore da zdravstveni sistem u ovoj lokalnoj zajednici funkioniše na najbolji mogući način.

Važno je spomenuti da mi nismo imali, kako to žargonski kažu zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama ispadanja iz sistema. Dakle, sve službe su funkcionisale, iako je bilo sporadičnih oboljenja od kovida kod pojedinih zdravstvenih radnika. Međutim, i tada rad službi nije dolazio u pitanje – izjavio je Slavko Kovačević, direktor Doma zdravlja Doboj.

Slavko Kovačević, direktor Doma zdravlja Doboj

Povodom Dana Republike Srpske osim domova zdravlja odlikovano je i sedam bolnica. Ordenom zastave sa srebrnim vijencem odlikovana je i dobojska Bolnica “Sveti apostol Luka”.

(RTV Doboj)

Exit mobile version