Site icon olovka.info

DOBOJ: Članice Aktiva žena SNSD-a darivale krv (FOTO)

snsd doboj aktiv žena darivanje krvi

Zbog nedostatka zaliha krvi, iz Aktiva žena dobojskog SNSD-a došli su na ideju da u okviru svojih aktivnosti organizuju i humanitarnu akciju darivanja krvi. Ovoj akciji odazvao se veliki broj dama, koje su dragocjenu tečnost darivale na Odjeljenju za transfuziologiju dobojske Bolnice „Sveti apostol Luka“, a predvodila ih je Dijana Kalenić kojoj je dvadeset prvi put da daruje krv.

Nula pozitivna sam krvna grupa i drago mi je da se baš uklapam u taj poziv, jer nula krvna grupa je nešto što nedostaje dobojskoj transfuziji. Nemam straha od toga jer čovjek negdje probije led prvi put kada dođe, a poslije toga to postane rutina i ne boli. To je i humano jer nekome pomažemo. Apelujem na sve žene i muškarce da podržavaju ovakve aktivnosti i da se priključe svim ljudima, koje nazivamo dobrovljnim davaocima krvi – izjavila je Dijana Kalenić, predsjednik Aktiva žena SNSD-a Doboj.

Dijana Kalenić, predsjednik Aktiva žena SNSD-a Doboj

-Ponosna sam na sve ove žene što su danas ovdje, kao i na rukovodstvo SNSD-a Doboj koje je prepoznalo ovu aktivnost. Raduje me što su mlade žene ovdje, što su humane prije svega i što su shvatile da naše malo nekome znači puno. Nadam se da će ovakve aktivnosti biti i češće, a trudićemo se naravno da ostanemo okupljene i aktivne u ovim, kao i svim drugim aktivnostima. Dosada nisam davala krv, ovo mi je prvi put – rekla je Vedrana Aladžić, Aktiv žena SNSD-a Doboj.

Vedrana Aladžić, Aktiv žena SNSD-a Doboj

Ovaj gest pozdravili su iz dobojskih zdravstvenih ustanova. Akciju darivanja krvi podržali su i zaposleni u dobojskom Domu zdravlja.

-Ovo je od velikog značaja za našu Bolnicu i za naše pacijente koji čekaju operaciju, odnosno za naše teške pacijente koji su zbog korone mnogo mjeseci čekali da se operišu. Došli smo u situaciju da nemamo određenih krvnih grupa trenutno, tako da je veliki značaj i velika sreća što imamo ovako mlade žene – izjavila je Slobodanka Panić, glavna sestra Bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj.

Slobodanka Panić, glavna sestra Bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj

-Davanje krvi je jedan human gest kojim možemo pomoći svima onima kojima je krv potrebna. Svake tri sekunde negdje u svijetu nekome treba krv. Dom zdravlja Doboj takođe organizuje dobrovoljno davanje krvi i iz tog razloga smo se odlučili da danas podržimo ovu akciju – rekla je dr Marina Jotić Ivanović, Dom zdravlja Doboj.

dr Marina Jotić Ivanović, Dom zdravlja Doboj

Zbog velike potražnje odnosno potrošnje krvi, rezerve dragocjene tečnosti u dobojskoj Bolnici su smanjene, zbog čega su iz ove zdravstvene ustanove bili primorani da pozivaju dobrovoljne davaoce. Zbog toga im je, kako iz Bolnice Doboj navode, ova akcija od velikog značaja, s tim da je najveća potražnja za nultom krvnom grupom.

Rezerve krvi su sad trenutno smanjene i na nivou trodnevnih. Zato smo i pozivali davaoce krvi. Razlog tome je što zbog tog smanjenja po jednoj krvnoj grupi se desi da u istom periodu na odjeljenjima Bolnice leže pacijenti iste krvne grupe, nulte krvne grupe, pa je potražnja i potrošnja veća u odnosu na broj doza koje prikupljamo svakodnevno. A drugi razlog je taj što i određena klinička stanja zahtijevaju primjenu većeg broja doza po jednom pacijentu u toku jedne hospitalizacije i taj broj se kreće nekada od 5 do 15 doza u prosjeku, tako da i to doprinosi smanjenju zaliha krvi ove krvne grupe – izjavila je Mira Vasić, šef službe za transfuziologiju Bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj.

Mira Vasić, šef službe za transfuziologiju Bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj

Dobojski Aktiv žena SNSD-a pored ove akcije, organizuje i besplatne mamografske preglede u toku ovog mjeseca, odnosno mjeseca borbe protiv karcinoma dojke. Podrška u svim tim aktivnostima dobojskih dama ne izostaje ni od predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Obrena Petrovića, te aktuelnog ujedno i kandidata za gradonačelnika na predstojećim izborima Borisa Jerinića.

Foto rtvdoboj.org

Izvor RTV Doboj

Exit mobile version