Site icon olovka.info

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS: Robijaši imaju pravo na TRI OBROKA IZ BUDŽETA, radnici javnog sektora ni na jedan

regres i topli obrok u rs

Želimo da Vlada Republike Srpske radi svoj posao. Narodni poslanici su 15. decembra jednoglasno usvojili zaključak i obavezali Vladu da pripremi nove zakone o platama za 54.118 zaposlenih u kojima će se posebno iskazati naknade za topli obrok i regres.

To u intervjuu za Srpskainfo kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, koji je, zajedno s predstavnicima još nekoliko sindikalnih organizacija, u petak u Narodnu skupštinu predao inicijativu za pokretanje interpelacije kojom se traži vraćanje prava na topli obrok i regres za zaposlene u javnom sektoru.

Govoreći o tome šta se interpelacijom želi postići, Marić kaže da su prinuđeni na taj pravni mehanizam za kontrolu rada izvršne vlasti, imajući u vidu da Vlada RS nije postupila prema zaključku NSRS iako se na taj način usmjerava politika Vlade kada su u pitanju zarade zaposlenih u oblasti javne uprave, policije, obrazovanja, zdravstva i pravosuđa.

Sindikat uprave RS pripremio je prijedlog interpelacije koja sadrži uporedno pravnu analizu sa svim parametrima za realizaciju i istu je zajedno sa Sindikatom policije RS, Strukovnim sindikatom doktora medicine RS, Strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara RS i Samostalnim sindikatom radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS predao u NSRS. Interpelaciju pokreće poslanik i za nju je potrebno prikupiti 15 potpisa poslanika, nakon čega se predaje predsjedniku Skupštine. Predsjednik NSRS dužan ju je, po prijemu, proslijediti Vladi RS, koja je dužna da u roku od 60 dana pripremi izvještaj o kojem će se raspravljati u plenumu Narodne skupštine. Za 54.118 zaposlenih ovo je referendumsko pitanje, i za njega se može glasati samo za ili protiv. Uzdržani ne postoje u ovom slučaju. Sindikatima je bitno da u izbornoj godini jasno znamo ko je uz radnike, a ko ne – kaže Marić.

Da li ste predali i kalkulaciju koja pokazuje odakle naći novac za topli obrok i regres?

U samoj interpelaciji postoje svi relevantni podaci koje je pripremila Interresorna radna grupa koju je imenovala Vlada RS, kada je u pitanju neophodni iznos za isplatu. Svakako da smo ponudili i rješenje kojim se može doći do dodatnih sredstava u budžetu, ali i u svim vanbudžetskim fondovima iz kojih se finansira zdravstvo, penzije, naknade usljed nezaposlenosti, podsticaji za privredu, naknade za porodilje i svi ostali vidovi socijalne zaštite.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS

Možete li biti konkretniji?

Neophodno je pristupiti reformi poreske politike i u prošlost poslati najnižu platu, koja se zloupotrebljava i predstavlja pravni osnov za fenomen koverte i sive zone poslovanja. Kako bi iskorijenili fenomen koverte i kako bi obezbijedili dodatna sredstva, neophodno je da u RS uvedemo najniže poreske osnovice prema grani djelatnosti. To bi značilo da, recimo, utvrdimo da je najniža poreska osnovica za ljekare 2.000 KM, koliko oni realno imaju platu kao početnici, a ne da ih prijavljujete u privatnoj praksi na 590 KM, koliko iznosi najniža plata kako bi ispoštovali državu, a ostalo im isplatite u koverti, kakva nam je inače praksa. Da utvrdimo za svaku djelatnost najnižu poresku osnovicu. Navodim primjer: kuvar 1.300 KM, konobar 1.100, trgovac 1.000 KM… a ne da imamo 130.000 radnika prijavljenih na minimalac, jer budite sigurni da svih 130.000 prima kovertu i na taj način potkrada državu! Ovakvom reformom povećali bi plate u realnom sektoru, smanjili bi sivu zonu i fenomen koverte, a pri tome bi u budžetu i fondovima imali značajan priliv sredstava. Postoje zemlje koje su veoma uspješno provele ovaj vid poreske reforme.

Vlada Srpske za sada nije ispoštovala raniji zaključak NSRS kojim je zadužena da nastavi pregovore sa sindikatima na ovu temu. Zašto mislite da će ovaj put ispoštovati nove naloge Skupštine?

Tako je, Vlada Srpske se oglušila o zaključak Narodne skupštine RS i stavila se iznad zakonodavnog organa, što je politički nonsens. Neispunjavanjem zaključka Vlada RS je ponizila poslanike i pokazala im da ne pridaje značaj njihovom radu, iako je Poslovnikom o radu NSRS definisano koje dejstvo proizvodi zaključak. Zaključak nije došao sam od sebe, on je produkt višemjesečnog rada sindikata s poslaničkim klubovima i zajedničke inicijative sindikata uprave, policije i zdravstva. Zbog toga je isti i usvojen jednoglasno od strane poslanika.

Ukoliko se neko nada da će glasati protiv toplog obroka i regresa za 54.118 zaposlenih, a u oktobru dobiti naklonost ovih radnika, onda se grdno vara. O interpelaciji će se raspravljati u plenumu i to će radnici moći da prate u direktnom prenosu, da čujemo ko šta ima da kaže. Naš adut je izborna godina i inflacija koja galopira, ista se već mjeri dvocifrenim brojem, tako da vjerujemo da će prevladati zdrav razum. Vraćanjem toplog obroka svaki radnik bi imao veće primanje za 150 KM što bi donekle anuliralo inflaciju, ali ukoliko se nastavi ovaj trend poskupljenja, osim toplog obroka, Vlada RS će morati dodatno povećati i same osnovne plate zaposlenih.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS / FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vi tvrdite da je taj zaključak vaš, a Savez sindikata RS da je zaključak njihov. Ko je u pravu i zašto je to bitno ako tražite ista prava?

Savez sindikata RS i Ranka Mišić da se više ne oglašavaju po ovom pitanju. Zahvaljujući njima, svi radnici u javnoj upravi, zdravstvu, policiji, obrazovanju i pravosuđu su 2008. i ostali bez toplog obroka i regresa. Nije Božo Marić tada bio predsjednik Saveza sindikata RS, već Ranka Mišić. Kako je Savez tada bio jedina reprezentativna sindikalna centrala, oni su dali saglasnost i snose svu krivicu za gubitak prava. Kada se jednom izgubi određeno pravo, veoma teško se vraća.

Sindikat uprave RS se u junu i julu mjesecu sastao sa svim poslaničkim klubovima i obezbijedio podršku za dalje aktivnosti, nakon čega smo pozvali sve sindikate da nam se pridruže. Našoj inicijativi se pridružio i Sindikat policije, koji djeluje u Savezu sindikata RS, pa se postavlja pitanje zašto bi Sindikat policije zajedno s nama gurao ovu priču od početka ako je Savez sindikata RS pokrenuo ovu priču? Iz Saveza sindikata RS se oglašavaju po ovom pitanju zato što ih članstvo masovno napušta jer ne reaguju po ovom pitanju i zbog toga se panično brane da su oni tobože inicijatori ove priče.

Kada je u pitanju zaključak NSRS, imate izjave zvaničnika Ujedinjene Srpske, koji su istakli da su zaključak predložili na inicijativu Sindikata uprave i sindikata okupljenih oko nas, tako da na ovu temu stavljamo tačku. Očekujem da se Savez sindikata uskoro oglasi i kažu kako su oni i interpelaciju pokrenuli. Toliko o njima i njihovom radu.

Šta znači to što vas je podržao Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS? Da li izlaze iz Saveza sindikata i prelaze kod vas, radi li se na osnivanju novog sindikalnog bloka u Srpskoj?

Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS, ili Sindikat policije, sa Sindikatom uprave RS ima odličnu saradnju više od 20 godina i tako će i ostati. To što je Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS stao uz Sindikat uprave RS je odluka delegata njihove skupštine, jer Savez sindikata RS nije preduzimao konkretne korake u cilju vraćanja prava na posebno iskazivanje naknada za topli obrok i regres. Kada smo u novembru pozvali sindikate da se priključe našoj inicijativi da se u NSRS uputi zahtjev za usvajanje zaključka, Sindikat policije je bio s nama, ne sa Savezom koji je spavao zimski san. Sindikat policije je samostalan i nezavisan sindikat i kao takav djeluje više od 20 godina. Oni su trenutno članica Saveza sindikata RS i dok je tako ne želim da otvaram temu o ujedinjenju. Sindikalnoj sceni Sprske je potrebna sindikalna katarza, da odvojimo sjeme od kukolja, a ne da slušamo velike priče sindikalnih penzionera i vječitog sindikalnog Maršala iza kojih nema rezultata.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS / FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako bi izgledala ta sindikalna katarza?

Potrebna nam je zdrava sindikalna baza, novi ljudi koji će unijeti novu energiju u sindikalnom radu. Imajući u vidu da više ne djelujemo u Konfederaciji sindikata RS, koja se nalazi u veoma nezavidnom položaju jer su svi mandati izabranim funkcionerima istekli još u januaru i da se više bave sami sobom nego li problemima radnika, jasno vam je da tu nema ozbiljne organizacije. U Savezu sindikata RS takođe ne cvjetaju ruže; imate narušene odnose na relaciji Savez – Sindikat policije zbog podrške Sindikatu uprave RS u cilju vraćanja toplog obroka, ali i masovno napuštanje članstva u ostalim granskim sindikatima, prvenstveno u Sindikatu obrazovanja, koji nam se javljaju da nam se pridruže.

Zbog svega toga Skupština Sindikata uprave RS je obavezala rukovodstvo sindikata, na čelu sa mnom, da krenemo u pripreme za formiranje nove sindikalne centrale. Trenutno se aktivno radi na pripremama i siguran sam da će nakon izbora u oktobru u RS biti formirana nova centrala. Ono što sada mogu ekskluzivno da najavim jeste da će nova sindikalna centrala funkcionisati na principu sindikalnog servisa, a za članstvo u njoj granski sindikati će izdvajati 0,00 KM! Sva sredstva ostaju granskim sindikatima i sindikalnim organizacijama u cilju unapređenja njihovog rada. Takvu trku sa nama neće izdržati ni Savez sindikata RS niti Konfederacija sindikata RS.

Za početak radimo na formiranju novog sindikata obrazovanja,; zato pozivamo sve zainteresovane u oblasti obrazovanja, nauke i kulture da nam se jave. Nakon toga u novembru/decembru bi trebalo uslijediti formiranje nove centrale, koja će u samom startu bit reprezentativna na prostoru Srpske.

Ranije su vas načelno podržali poslanički klubovi svih stranaka u NSRS. Ko od stranaka sada stoji uz zahtjeve sindikata koji traže topli obrok i regres?

Načelno nas je podržalo devet poslaničkih klubova, ali moram da naglasim da je, kada je došao dan da se preda zaključak na glasanje, odgovornost preuzela Ujedinjena Srpska, koja je predložila zaključak u vezi s toplim obrokom i regresom. Sa dr Nenadom Stevandićem imamo korektne odnose još od prvog sastanka koji je organizovao u junu 2021. na temu povećanja neoporezivog dijela i kada je Sindikatu uprave RS jasno data podrška za vraćanje toplog obroka i regresa za 54.118 zaposlenih. Ne sumnjam da će tako ostati i kada je u pitanju inicijativa za pokretanje interpelacije, jer, na kraju, Vlada RS ne postupa po zaključku koji je bio prijedlog US, tako da nemam dilemu da će podržati interpelaciju.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS / FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Šta je sa ostalima?

Ne želim da pomislim da će neko od poslanika glasati protiv, jer svi oni uživaju pravo na topli obrok i regres, a nemali ih je broj koji primaju i po dve budžetske plate. Mi živimo u državi paradoksa, pa tako kao država osuđenim licima za najgora krivična djela – silovanja, teška ubistva, krađe i razbojništva – obezbjeđujemo tri obroka, dok za 54.118 zaposlenih ne želimo da obezbijedimo pravo na topli obrok. Zatvorski čuvar čuva kriminalca i gleda kako on jede tri obroka, a čuvar nema pravo na jedan obrok. Zato sam siguran da će svi poslanici potpisati interpelaciju i glasati za vraćanje toplog obroka i naše preijdloge.

Danas smo ovdje s predsjednicima naših sindikalnih organizacija i ima nas stotinak, a kada sljedeći put dođemo pred NSRS, a to će biti kada se bude raspravljalo o interpelaciji, biće nas hiljade i mislim da će nas parlamentarne stranke i poslanici ozbiljno shvatiti. Oni koji budu protiv rizikuju da nikada više ne dobiju povjerenje naroda, jer nemojte zaboraviti – radi se o 54.118 zaposlenih.

“STANIVUKOVIĆEVA NOTORNA LAŽ”

Jesu li prestale prozivke sa predsjednikom Sindikalne organizacije Gradske uprave Banjaluka? Možete li ukratko objasniti u čemu je problem?

Gradonačelnik Stanivuković već mjesecima ne primjenjuje nove koeficijente koji treba značajno da uvećaju plate zaposlenih u Gradskoj upravi, iako ga na to obavezuju zakonski propisi. Podsjećam da je Sindikat uprave RS potpisao izmjene i dopune PKU kojima su plate zaposlenih u lokalnim zajednicama uvećane, a da to uvaženi Stanivuković još nije primjenio, zbog čega radnici imaju manje plate i do 200 KM, na primjer vatrogasci. Naša reakcija je uslijedila kada se Stanivuković pohvalio kako, eto, zahvaljujući njemu dolazi do povećanja plata nakon 15 godina, što je notorna laž. Draško Stanivuković, ali i svi ostali zvaničnici u javnom sektoru, moraju da shvate da im to nije privatna prćija u kojoj su oni gospodari života i smrti, već da u okviru javne uprave postoje jasno uređena pravila. Svaki radnik u GU Banjaluka ima pravo da tuži Gradsku upravu zbog neuvećavanja plata u skladu s novim koeficijentima i na sudu će dobiti veću platu za koju se izborio Sindikat uprave RS.

A šta je sa gradskim sindikatom?

Nakon naše reakcije predsjednik SO GU Banjaluka je pokazao dokle ide sindikalno poltronstvo kada je u pitanju Žuti sindikat ili Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi, sa svojim sindikalnim povjerenicima. Imamo sindikalni presedan gdje sindikalac brani gradonačelnika Stanivukovića od nezakonitog postupanja, umjesto da štiti i brani radnike. Taj isti sindikalac konzumira sva prava zahvaljujući borbi Sindikata uprave RS, a ne Draška Stanivukovića ili Žutog sindikata. Žuti sindikat služi da bi bio u službi gradonačelnika/načelnika ili direktora i oni s pravom nose taj epitet. Postupanje predsjednika “gradonačelnikovog sindikata” ne treba da čudi, jer smo nedavno imali skandalozan poziv za prvomajski roštilj koji je distribuiran putem zvaničnih Viber grupa zaposlenih, a u kojem oni u ime gradonačelnika pozivaju sve zaposlene na roštilj na Trešnjiku, osim radnika koji su članovi Sindikata uprave RS, što bi se moglo nazvati modernim aparthejdom. Nakon naših reakcija sve poruke su izbrisane, a gradonačelnik je pozvao sve radnike na roštilj. Taj sindikat je od gradonačelnika dobio pozamašan grant iz budžeta Grada, da bi se ponašao kako se ponaša. Njihova uloga je da dijele i straše radnike po Gradskoj upravi, da vrše indoktrinaciju zaposlenih u male Draškiće i poslušnike, ali na njihovu žalost tu je Sindikat uprave RS koji će čuvati i braniti dostojanstvo svakog zaposlenog u Gradskoj upravi Banjaluka.

(SrpskaInfo)

Exit mobile version