Site icon olovka.info

Zašto nije zdravo spavati u toplim prostorijama

spavanje u toplom

Dr Karan Rajan je rekao da postoji više razloga zašto nije dobra ideja da kuća bude previše topla noću, uključujući i to što može spriječiti ljude da spavaju dobro.

Tijelo proizvodi hormon melatonin kada dođe do pada temperature i to je važno jer pomaže tijelu da se uspava, prenosi BirminghamLive

Usporava starenje

Dr Rajan je rekao: „Melatonin ne samo da povećava sklonost spavanju, već je i hormon koji pomaže kod usporavanja procesa starenja. Smanjuje oštećenje oksidativnog stresa i nivoe kortizola, smanjuje sistemsku upalu i besplatno je.”

Nema odmora za organizam

Dr Rajan je nastavio: „Osnovna temperatura našeg tijela mora da padne da bi se počelo spavati.„Dakle, niža temperatura vas približava ciljanoj temperaturi spavanja vašeg tijela, tako da zaspite mnogo brže. U isto vrijeme kada je toplije, tijelo naporno radi da pokuša da snizi temperaturu. Tople temperature znače da su vaš mozak i tijelo aktivniji pokušavajući da vas rashlade”, rekao je dr Rajan.”Ova povećana moždana aktivnost ograničava količinu REM-a i sporog sna koji je potreban vašem tijelu da se napuni.”

Smanjenje holesterola

Osim što pomažu u poboljšanju sna, niže temperature imaju i druge prednosti kao što je moguće smanjenje holesterola.

“Postoje istraživanja koja sugerišu da izlaganje hladnoći može povećati količinu braon masti koju proizvode matične ćelije. Smeđa mast pomaže u regulisanju holesterola, glukoze u krvi i poboljšava osetljivost na insulin”, zaključio je dr Rajan.

Foto: Pixabay

Exit mobile version