Site icon olovka.info

VW gasi model Pasat!

vw gasi model pasat

volkswagen

Jedan od razloga gašenja modela je i “kanibalizam” na relaciji VW Passat – Škoda Superb. Pobijedio je Superb.

Podsjetimo, Volkswagen je planirao preseliti proizvodnju modela Pasat iz Emdena u Njemačkoj u novu tvornicu VW Grupe u Turskoj gdje bi s traka silazila iduća generacija. Međutim, sukobi u Siriji natjerali su njemačkog automobilskog giganta da promijeni planove, pa su odlučili milijardu evra vrijednu tvornicu planiranu za Pasata izgraditi u Bratislavi u Slovačkoj.

VW Pasat

Nova generacija omiljene VW limuzine srednje klase s traka je iz nove tvornice trebala silaziti od 2023. godine nakon što bi se sestrinski model Škoda Superb preselio iz češke tvornice u Kvasiniju.

Škoda Superb

Međutim, u novom se izvještaju Automotive News Europe tvrdi da je VW odlučio ukinuti Pasat u Evropi, nakon što je ista odluka već donesena za američki model Pasata koji se proizvodi u Čatanugi u Tenesiju. Američki je Pasat tehnološki inferioran u odnosu na evropski koji se bazira na modernoj MQB platformi, no bez obzira, do 2023. oba odlaze u istoriju – navodi se u izvještaju.

Ipak, za utjehu, za variant karavansku izvedbu planovi su drugačiji i ta će karoserijska varijacija u novoj formi obliku živjeti i nakon gašenja limuzinskog Pasata.

Osim golemog ulaganja u gradnju potpuno novih električnih modela i “mega ekspanzije” SUV i crossover modela, jedan od razloga tog poteza, navode u Automotive News Europe, jest i “kanibalizam” koji već duže vrijeme vlada unutar koncerna na relaciji VW Pasat – Škoda Superb, a česka limuzina je kroz nekoliko generacija do danas doista i postala – bolji Pasat.

VW Pasat

Nažalost i po cijeni je Škoda dostigla Pasata, jer se s vremenom ušteda kod praktičnijeg i dostupnijijeg Superba u odnosu na skuplji VW Pasat – istopila.

U izvješću se dalje spominje kako je za razliku od Pasata sljedeća generacija Superba potvrđena, a ciljat će na kupce iz zemalja srednje i istočne Evrope gdje su limuzine i dalje popularne, dok će Pasat, koji ostaje kao karavan, mamiti kupce iz zapadne Evrope.

VW Pasat karavan

Izvori iz kompanije upoznati s programom VW Grupe rekli su za Automotive News Europe da će kompanija nakon Pasata još veći fokus preusmjeriti na SUV modele i još jaču zastupljenost električnih modela. Posredno, kraj Pasata znači i kraj Arteona, uglađenije verzije Pasata koji neće doživjeti novu generaciju.

Na kraju, VW je već potvrdio planove za pokretanje proizvodnje novog električnog vozila Aero s četvoro vrata u tvornici Emden od 2023. godine, koji će se koncepcijski temeljiti na konceptu ID Space Vizzion pokazanom prošle godine.

Exit mobile version