Site icon olovka.info

VUČIJI DANI NA OZRENU Lovci na Ozrenu samo vidjeli vukove

Lovno-turistička manifestacija “Vučiji dani na Ozrenu”, koja je ove godine okupila oko 1.000 lovaca, završena je bez glavnog lovačkog trofeja, pet vukova je uočeno, ali ne i odstrijeljeno.

Predsjednik Lovačkog udruženja “Fazan” iz Doboja Vedran Božičković rekao je da su na lovnom području od oko 9.000 hektara lovci vidjeli pet vukova, ali ih nisu odstrijelili. Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić pohvalio je ovogodišnju lovno-turističku manifestaciju za koju je rekao da je bila uspješna sa organizacionog, bezbjednosnog i domaćinskog aspekta.

Minić je naveo da Lovački savez Republike Srpske podržava ovakve manifestacije, što ga ujedno čini i čuvarom prirode, te se bavi uzgojem i zaštitom divljači.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević rekao je da je ova manifestacija značajan turistički potencijal grada. Lovci su rekli da je vuka lakše uočiti u snježnim uslovima, ali da je toplo vrijeme ipak bolje, te su pohvalili organizaciju.

Osmi put u lov na vuka na Ozren iz Slovenije došao je Valentin Trajbar iz Cankove, koji je rekao da je danas došao sa grupom od 50 lovaca iz ove zemlje i da nosi pozitivna iskustva sa prethodnih manifestacija.

“Vuka sam ovdje ranije video, ali nisam odstrelio”, rekao je Trajbar i poručio da bit ovih manifestacija nije odstrel, koliko upoznavanje i druženje, te uživanja u neokrnjenoj prirodi Ozrena.

On je dodao da se lov u Sloveniji odvija u manjim grupama najviše do 120 učesnika. Iz Brežica je drugi put došla Klaudija Oštir, koja je rekla da prati supruga lovca i da je oduševljena prijatnim ljudima i lijepom prirodom.

“Nismo uočili vuka, ali smo vidjeli tragove”, rekla je ona. Enver Subašić, koji je na lov došao sa sinom iz grada Firzen u Njemačkoj, gdje boravi od 1971. godine, rekao je da je dugogodišnji lovac i lovočuvar, te da je u Njemačkoj lov na vuka zabranjen, a dozvola se može dobiti u izuzetnim slučajevima i isključivo kada se utvrdi da je napravio štetu.

Veselin Lješković došao je prvi put sa grupom iz Herceg Novog koja je ranije dolazila na Ozren i istakao da su za lov potrebni dobra volja i društvo.

Lješković je rekao da tokom 40 godina u lovstvu nije imao uspjeha u susretu sa vukom, ali da lovački neuspjeh kompenzuje pravljenjem lovačkog kotlića, u čemu je dobar.

Borislav Perić iz Lovačkog udruženja “Ozren” iz Petrova istakao je dobru saradnju sa dobojskim “Fazanom” i naveo da je vuk prisutan na ovom prostoru.

Na lov na vuka danas je u pratnji starijeg brata došao i jedanaestogodišnji Darko Lazarević iz dobojskog naselja Boljanić koji je rekao da je lov zavolio od oca lovca i da mu je želja da vidi vuka u prirodi.

Na ovoj manifestaciji drugi put učestvuje Zoran Janković iz Beograda, koji je rekao da je tokom prvog učešća uočio vuka koji je bio brži od njega i uspio da mu pobjegne.

Sreto Kukić iz Dervente, koji je na ovoj manifestaciji 2007. godine ustrijelio vuka, rekao je da je sreća bila na njegovoj strani. “Više vukova je naletjelo na grupu desno od mene, jedan se izdvojio na moju stranu i došao je na otprilike 60 do 70 metara”, rekao je Kukić.

Dule Budić iz Kneževa rekao je da je imao priliku da odstrijeli vuka na Čemernici 1997. godine i istakao da je to što ga je uočio velika sreća s obzirom na to da je riječ o izuzetno osjetljivoj i lukavoj životinji sa razvijenim čulima, piše Srna.

/SRNA/

Exit mobile version