Site icon olovka.info

Vučić nakon sastanka sa petorkom: Saglasni da zamrznuti konflikt nije rešenje, spremni da prihvatimo koncept uz rezervisanost za jedno pitanje

sporazum o kosovu

Najteži razgovor koji smo imali – otvorena i teška diskusija, tako je upravo Aleksandar Vučić ocijenio današnje razgovore sa velikom četvorkom + 1, kako je sam najavljivao danima unapred.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, sastao se u Beogradu danas sa specijalnim izaslanicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, kao i diplomatskim savjetnicima francuskog predsjednika, njemačkog kancelara i italijanskog premijera, koji su u Beograd stigli iz Prištine.

„Ono oko čega smo saglasni je da zamrznuti konflikt nije rješenje i da kada imate zamrznuti konflikt, samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše i mir i stabilnost cijelog Zapadnog Balkana“, kazao je Aleksandar Vučić u obraćanju nakon sastanka.

Kao predsjednik Republike Srbije želio je danas da kaže da je nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju, ukoliko se ne bi saglasio sa predloženim planom.

A predloženi plan je tzv. francusko-njemački prijedlog za koji je u međuvremenu visoki predstavnik EU Žozep Borelj kazao da se zapravo radi o planu EU koji podržavaju Francuska i Nemačka. Po prvi put se pojavio septembra mjeseca prošle godine, i to u medijima.

Međutim, sa sadržajem plana javnost nije upoznata, ali je predsjednik više puta do sada naglašavao da on nije za Srbiju povoljan.

„Pod tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM i smatramo da je krajnje vrijeme da se formira ZSO, koja je ne samo obećana, već i potpisana prije 10 godina. I to je pitanje hitnosti jer tek poslije toga je moguć i razgovor i povratak u institicije i kakva-takva normalizacija situacije“, ponovio je Vučić ono što se do sada ističe kao uslov da bi se Srbi vratili u kosovske institucije koje su napustili početkom novembra prošle godine.

Vučić je najavio da će u narednim nedjeljama obaviti konsultacije sa vladom, parlamentom, kao i svim značajnim društvenim faktorima.

„Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“, dodao je ali i odmah se nadovezao da ne može da govori o tome jer pijredlog, potvrđuje, nije javan.

Što se tiče posljednjeg pitanja, ticalo se vladavine prava, otkrio je dalje.

Predsjednik „ne zna“ šta su strane diplomate poslije razgovora sa njim rekle u svojoj izjavi ali pretpostavlja da su pozitivno ocijenili promjene u Srbiji dok se sam predsjednik nada da će čuti njihove pozitivne ocjene u vladavini prava koje je Srbija učinila, te očekuje dalju podršku za evropske integracije.

Nisu laki dani pred nama, mnogo teških odluka, ljudi treba da znaju da ovde nema ni lijepih, ni slatkih razgovora.

Zaključuje da je dao sve od sebe da čuva i štiti Srbiju što će nastaviti u dogledno vrijeme da čini.

Ovog puta nije bilo pitanja, uz predsjednikovu opasku da javnost zna koliko on voli da odgovara na pitanja, a tokom neuobičajeno kratkog obraćanja za njega držao je bilješke, kako je sam kazao, da nešto ne ispusti u obraćanju.

Vrlo intenzivni, teški ali otvoreni razgovori, ali kao rezultat, osjećamo se ohrabreno, kazao je posle razgovora u ime petorke Lajčak.

Predsjednik Vučić je, kaže, pokazao odgovoran pristup i volju da „preduzme teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju“.

„Za nas istaknuta obaveza primjene Zajednice opština sa srpskom većinom je krucijalniu element za stabilnosti i ostajemo uvjereni da plan koji je u septembru predstavljen i o kojem smo danas razgovarali je najbolji način za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i za evropsku integraciju regiona. Naš rad će se bez odlaganja nastaviti“, rekao je Lajčak.

Visoka međunarodna delegacija prethodno je boravila u Prištini.

/Portal Kossev/

Exit mobile version