Site icon olovka.info

Volkswagen obustavio isporuke Golfa 8, moguća povlačenja vozila

golf 8 softver problem

Kako je prenio njemački list Spiegel, Volkswagen je obustavio dalje isporuke Golfa osme generacije zbog tehničkih problema.

Decenijama unazad Golf je jedan od najznačajnijih modela VW grupe, pa je takva situacija i sa aktuelnom “Osmicom”. Informaciiju o prekidu dalje otpreme noviteta je potvrdio i sam proizvođač, navodeći kao razlog za takvu odluku “nepouzdan prenos podataka kroz softver” na kontrolnoj jedinici takozvanog sistema koji omogućava onlajn konektivnost.

Problem dalje uzrokuje povremeno iregularan rad sistema koji otvara mogućnost vozaču da uputi telefonski poziv nadležnim službama, u slučaju eventualnog udesa. Kako tumači VW, radi se o „problemu s usaglašenjem, kompatibilnošću“ pošto su svi novi modeli morali posedovati mogućnost poziva u slučaju nesreća, počev od 31. marta 2018, a prema propisima Evropske unije. Pohvalno u cijeloj tužnoj priči je to što je problem identifikovan od strane službe kontrole kvaliteta koja funkcioniše u okviru samog Volkswagena.

Moguća povlačenja vozila

Volkswagen trenutno nije u mogućnosti da u ovom trenutku precizno utvrdi koliko vozila je pogođeno opisanim problemom. Prvo će morati da bude obaviješteno Savezno tijelo za pitanja transporta motornim vozilima (KBA). Zatim će VW morati da provjeri koliko će vozila morati da prođe kroz tretman osvježavanja računarskih programa.

Poslije svih tih procedura će se odlučivati i o mogućem opozivu. Interni izvori iz kompanije tvrde da su profesionalci angažovani u punom obimu kako bi se problem otklonio. Prikladan novi softver bi trebalo da bude spreman 25. nedjelje tekuće godine, što će reći u sedmici koja započinje 15. juna.

Uprkos novim poteškoćama, proizvodnja Golfa 8 će se nastaviti u pogonu u kom se nalazi i sjedište kompanije, to jest u Volfsburgu, piše dalje Spiegel. Sklopljeni, a falični automobili, čekaće na kompanijskom parkingu, momenat da budu isporučeni, što će se desiti onog trenutka kada softver doživi „pročišćenje“.

Radnički savjet: Novi Golf je “problematično derište umjesto djeteta za uzor“

Šef VW grupe, Herbert Dis je u martu naglasio da novi Golf smatra „liderom u segmentu kada je u pitanju smanjenje štetnih emisija, konektivnost i bezbjednost”. VW Golf se od decembra nalazi u slobodnoj prodaji u Njemačkoj, a proizvođač je istovremeno tvrdio kako je to „veoma ubjedljiv proizvod“, kako „postavlja standarde digitalizacije“, posebno u kokpitu.

Konstruktor je još smjelo ustvrdio, pozivajući se na indikatore kvaliteta, kako je početak proizvodnje novog Golfa “jedan od najboljih u istoriji kompanije”.

S druge strane, šef radničkog sindikata Bernd Osterloh, je ranije govorio o seriji ozbiljnih softverskih problema skopčanih s novim Golfom. Radnički savet je bio “užasnut spoznajom o tome kako je rukovodstvo loše utemeljilo ovaj projekat od samih početaka”. VW Golf 8 je “dijete delinkvent umesto djeteta za primjer”, piše u novinskom izdanju koje potpisuje radnički sindikat VW-a “Mitbestießen”.

Zbog opisanih problema u razvoju novog Golf 8, prošle godine je sklopljeno samo 8.400 primjeraka umesto izvorno planiranih 100.000 komada. Zapravo, čak ni navedena cifra nije u potpunosti dostignuta.

Zaprepašćujuće je kako se VW poigrava svojim ugledom, to jest kultnim imenom Golf, što je posebno apostrofirano i prilikom oktobarske premijere, kada je jedan od čelnika marke VW, Ralf Brandšteter izjavio da je „uspješno lansiranje Golfa od najdalekometnijeg značaja za kompaniju“, potpuno uporedivo s predstavljanjem ID porodice elektromobila.

Volkswagen navodi da ga je razvoj Golfa koštao oko dvije milijarde evra.

Exit mobile version