Site icon olovka.info

Vojo Stjepanović, Doboj: Srpski jezik i narod dijele istu sudbinu (FOTO)

vojo stjepanović

Srpski jezik i narod dijele istu sudbinu i nestankom srpskog jezika, kao jednog od tri stuba nacije, nestaće i srpski narod, poručio je profesor srpskog jezika i književnosti Vojo Stjepanović.

Stjepanović je ukazujući na sve probleme koje danas skrnave srpski jezik upozorio i na pretjeranu upotrebu tuđica, naročito onih za koje postoji zamjena u srpskom jeziku, a kojima su mediji otvorili široka vrata da uđu u svakodnevnu upotrebu.

“Upotreba stranih riječi, kao što su `ćao` i `super`, toliko je osiromašila naš govor. Riječ `ćao` je zamjenila i `zbogom`, i `doviđenja`, i `dobar dan`, i `pomoz` Bog`, i `srećan ti put”, rekao je Stjepanović novinarima prije početka manifestacije “Moj je jezik od zlata jabuka”, koja je sinoć održana u dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje.

On je naveo da jezik ne trpi dekrete, kao i da u svijetu ne postoje dvoazbučne nacije, te da su Srbi jedini koji prihvataju da imaju dva pisma.

Stjepanović je govorio i o pokušajima stvaranja političkih jezika u BiH, odnosno `bosanskog jezika`, što je ocijenio besmislenim, istakavši da “Amerikanci neće reći da govore američkim, već engleskim jezikom”.

“Pokušaj stvaranja `bosanskog jezika` koji je niti po državi, niti po narodu. U najmanju ruku taj jezik bi trebao nositi naziv bosanskohercegovački. Ovako se zove bosanski i za očekivati je da će sada mudri Hercegovci u Hercegovini proglasiti svoj jezik”, rekao je Stjepanović.

Vojo Stjepanović, profesor srpskog jezika i književnosti

Mira Stanišev iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” iz Doboja, koje je organizovalo manifestaciju “Moj je jezik od zlata jabuka”, poručila da je čitati i pričati srpski jedan od načina da se kod mladih sačuva maternji jezik.

“Treba ih motivisati da čitaju, kroz pozorište, kada pričamo o Vuku Stefanoviću Karadžiću, Svetome Savi, kada čitamo srpske pisce, učimo i pjevamo srpske pjesme”, rekla je Stanišev, koja je kao profesor srpskog jezika zadovoljna što učenici kroz pismene radove i dalje znaju da izraze ono što osjećaju.

Mira Stanišev, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ “Prosvjeta” Doboj

U programu su učestvovali pjesnici Miloš Milićević i Rada Janjušić, “Pozorištance” i “Pozorište mladih” SPKD “Prosvjeta” Doboj, te Teodor i Matej Goranović.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se svake godine 21. februara sa osnovnim ciljem da se podigne svijest o značaju maternjeg jezika i multilingvizma. Ovaj dan 1999. uspostavio UNESKO. 

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Exit mobile version