Site icon olovka.info

Vlast u Jugoslaviji je zabranila ovaj proročanski film: Utjelovljenje balkanskih kriminalaca VIDEO

Film "Mlad i zdrav kao ruža"

Film “Mlad i zdrav kao ruža” Jovana Jovanovića iz 1971. je toliko uzburkao jugoslovensku vlast da je bio zabranjen. Smatra se proročanskim kinematografskim ostvarenjem jer je u njemu najavljen horor koji je uslijedio na Balkanu nakon raspada bivše države.

Glavna uloga pripala je legendarnom Draganu Gagi Nikoliću, koji nas je napustio 11. marta 2016. godine. On glumi Stevana Nikolića Stiva, mladog kriminalca koji se najprije bavio sitnim kriminalom. No, ubrzo upoznaje policijskog inspektora koji postaje njegov saradnik te postaje vođa organizovanog kriminala.

Mnogi se počinju diviti Stivu zbog popularnosti i raskoša koji ima, te postaje idol mladim sljedbenicima koji za njega doslovno preuzimaju objekte u gradu. Vlasti u Jugoslaviji se nije dopao ovaj film zato što je ukazivao na to da treba pokrenuti pobunu protiv establišmenta te ga je zabranila.

Snimljen je u stilu crnog talasa, baš kao i filmovi “Plastični Isus” i “W. R. Misterije organizma” koji su također bili zabranjeni. Lik Stiva je zapravo “najavio” pojavu kriminalaca i zločinaca koji će 1990-ih harati Balkanom. “Mlad i zdrav kao ruža” isto tako aludira na bliske veze jugoslovenskih tajnih službi s organizovanim kriminalom.

Srž ovog filma se nalazi u Stivovoj rečenici “Ja sam vaša budućnost”. Film je konačno prikazan publici sredinom 2000-ih. Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlaštenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911. – 1999.) za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i “Mlad i zdrav kao ruža”.

Exit mobile version