Site icon olovka.info

Veliki uspjeh humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, prikupljeno 3,3 miliona KM VIDEO

milorad dodik humanitarne akcije

U okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika donacijama brojnih institucija, fizičkih i pravnih lica, prikupljeno je 3,3 miliona maraka.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, donirao je milion evra. Humanitarni broj 1411 pozvan je 122.151 puta, čime je donirana po jedna marka za osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva i uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.

Za uspjeh ovogodišnje akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” zaslužni su svi – od predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, koji je prije 14 godina prepoznao potrebu za ovom vrstom ujedinjenja u humanosti, preko svih institucija i pojedinaca.

Humanitarni broj pozvan je 122 151 put, a u konačnici prikupljeno je 3,3 miliona maraka.

– Zahvalila bih se svim fizičkim i pravnim licima, udruženjima, fondacijama ali i veliko hvala predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću koji je odobrio milion evra – rekla je Sonja Davidović, savjetnica predsjednika Republike Srpske.

Stvoreni su preduslovi da zdravstveni sistem Srpske zakorači u novu napredniju fazu i osnuje svoju laboratoriju za HLA tipizaciju tkiva i osnuje registar dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.

Ovo je neophodno za brojne pacijente sa različitim bolestima, naročito one koji se spremaju za transplantaciju, a koji nemaju podudarnog srodnika kao davaoca. Veliki posao tek slijedi.

– Prvi koraci kada se završi priča oko prikupljanja sredstava je pripremanje tendera i nabavka neophodne opreme. U isto vrijeme treba raditi adaptaciju prostora jer se radi o zahtjevnoj laboratorii koja ima određene specifičnosti i paralelno raditi i edukaciju kadra. Tu su nam potrebne kolege iz Srbije da nam pruže podršku – istakla je Gordana Guzijan, direktorka Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Laboratorija za HLA tipizaciju tkiva, koja će biti osnova za uspostavljanje Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija, biće smještena tamo gdje je osnova i dragocjene tečnosti koja život znači – u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Sa nadom da će biti što manje onih kojima će i trebati, ali u slučaju najgoreg, da znamo da imamo na koga da računamo.

/RTRS/

Exit mobile version