Site icon olovka.info

OGROMAN USPJEH – U DOBOJ IDU DVIJE NAGRADE KANSKOG FILMSKOG FESTIVALA Kratki film “Kameno lice”, dobojske autorke Sandre Mlađanović, dobitnik čak dvije nagrade na ovogodišnjem filmskom festivalu u KANU

sandra mlađanović kan 2023

Kratki film “Kameno lice”, dobojske autorke Sandre Mlađanović, poslije niza uspjeha i nagrada na međunarodnim filmskim festivalima, ovih dana doživljava svoj vrhunac umjetničkog života na čuvenom filmskom festivalu u Kanu. Dobitnik je čak dvije kanske nagrade – proglašen je za Najinspirativniji film i Najbolji umjetnički film kuće.

Sandrino “Kameno lice” našao je svoj put do prestižne Kanske publike u sklopu specijalnih događaja na Kanskom festivalu 2023. Učesnici ovih specijalnih događaja u Kanu su iz četrdeset zemalja svijeta, a prijavljeno je oko 3200 radova u različitim kategorijama.

Zastupnici Kamenog lica su producentske kuće “Osamipo” – (8andhalfilm) i “Divlji filmaši” – (Wildfilmmakers). Film je prošao u desetoj ediciji šestog dan ovogodišnjeg Festivala u Kanu koji je počeo 16. maja 2023. i trajaće do 27. maja 2023. godine.

Kategorije u kojima se našao na Kanskom festu u specijalnim događajima su i dobitne kategorije za “Kameno lice” – proglašen je ovaj kratki film Sandre Mlađanović za Najinspirativniji film i Najbolji umjetnički film kuće. Nagradu najinspirativnijeg filma osvojio je takođe u aprilu na Filmskom festivalu u Rimu, a nagradu Naboljeg umjetničkog filma kuće osvojio je u Njujorku u aprilu na Filmskom festivalu Neorealizma.

“Ja kao autorka sam dobila više nego što sam očekivala i nisam slutila da neko iz tako malog grada poput Doboja može biti dio tako velike priče. Od Londona, Rima, Njujorka i Kana, a sve je krenulo od Podvodnog filmskog festivala u Neumu. Kada sam upitana za intervju imala sam čast da preispitam svoje stavove o svijetu, kinematografiji, ciljevima kinematografije i gdje sam negdje sama ja u tome. Ovdje se krije odgovor na pitanje, a to je da nisam sama, dio sam neke veće mase rasute po planeti Zemlji. Rado sam spomenula domaćeg reditelja koji mi je i dugogodišnji uzor. To je Emir Kusturica i činjenica je da je njegovo stvaralaštvo u mojim ranim danim ostavilo upečatljive utiske. Moj film nije dugometražni. Riječ je o kratkoj formi od 3:33 minute, a pripada podvodnom ambijentu Mediteranskog mora, ali nosi sentiment pred kojim očigledno žiri nije ostao ravnodušan. Navela bih samo da su sve osvojene nagrade kvalifikovane od strane IMDB-a, a radi se o najvećoj bazi podataka o filmu na internetu koja sadrži mnoštvo podataka o filmovima, filmskim glumcima, rediteljima, scenaristima, producentima, ali i o televizijskim voditeljima, serijama i emisijama. Za sada sam tu kao podvodna rediteljka sa navedenim nagradama, a vjerujem da se možda otvore i neka druga vrata, tajna su vrata podzemnih voda. Vratila bih se na jednu rečenicu još od intervjua za nagradu iz Londona: Volim da budem I ispred I iza kamere”, kaže dobojska autorka Mlađanović i nastavlja:” Moram da kažem da sam tužna jer nisam mogla fizički ispratiti niti jedan događaj koji me zadesio. Omeli su me zdravstveni problemi, ali od januara, kako se odvijaju festivali, ja bivam zdravija. Poruka mladim kretivnim i nenadobudnim ljudima je da rade ono što vole jer jedino to ima smisla. Događaj koji me je zatekao uporedila bih sa meksičkom slikarkom Fridom Kalo, koja je imala tešku nesreću i ozbiljnu povredu kičme. Moja nesreća je bio pad niz stepenice sa blažom povredom, pa samo posmatranje događaja koju su me zaticali pozivalo je na unutrašnji samorefleks i dijalog. Pad niz mermerne stepenice metaforički mi je dao crvene kanske stepenice iz kreveta i vjeru u bolje sutra”.

Exit mobile version