Site icon olovka.info

Ukrajina dobija specijalne uslove za članstvo u NATO

Volodimir Zelenski NATO

Svjetski lideri će na Samitu NATO-a koji danas počinje u Vilnjusu razgovarati o odbrani, odvraćanju i podršci Ukrajini. Kijev želi članstvo u Alijansi, ali, kako navode zvaničncii, prihvata činjenicu da se ne može pridružiti dok traje sukob sa Rusijom. Šef NATO-a Јens Stoltenberg poručio je da je Ukrajina mnogo bliža NATO-u i da je vrijeme da se to odrazi u odlukama NATO-a. Švedska je takođe na ivici članstva, nakon što je Turska uklonila svoj prigovor.

Samit NATO (Foto: EPA/TOMS KALNINS)

Letonija i Rumunija najavile veća izdvajanja za odbranu

Potrošnja na odbranu Letonije mogla bi da dostigne tri odsto BDP-a već sledeće godine, dok Rumunija planira izdvajanja od 2,5 odsto u narednim godinama, najavili su letonski premijer Krišjanis Karinš i rumunski predsjednik Klaus Јohanis na samitu NATO-a.

Smatramo da dva odsto BDP-a ne bi trebalo da bude gornja granica, već polazna osnova – rekao je predsjednik Rumunije.

Turska očekuje konkretne korake na putu ka EU nakon podizanja rampe za Švedsku u NATO-u

Turska očekuje da se njene evrointegracije ožive nakon što je odobrila članstvo Švedske u NATO-u, rekao je turski zvaničnik.

Ankara očekuje konkretan napredak po pitanjima kao što su bezvizni režim i zatvaranje nekih pregovaračkih poglavlja, kao i da Zapad finansijski podrži Tursku.

Ankara očekuje i da će u odnosima sa SAD problemi brzo biti rešeni, a turski zvaničnik navodi i da ta zemlja neće naškoditi svojim odnosima sa Rusijom.

Zelenski: Apsurdno ako u Vilnjusu ne dobijemo vremenski okvir za članstvo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi bilo apsurdno ako se Ukrajini ne ponudi vremenski okvir za članstvo u NATO-u tokom samita u Vilnjusu.

Sada, na putu za Vilnjus, dobili smo signale da se o određenim formulacijama razgovara bez Ukrajine. I želeo bih da naglasim da je ova formulacija o pozivu da postane članica NATO-a, a ne o članstvu Ukrajine. Neviđeno je i apsurdno što nije određen vremenski okvir ni za poziv ni za članstvo Ukrajine. Dok se u isto vreme dodaje nejasna formulacija o “uslovima” čak i za pozivanje Ukrajine. Čini se da nema spremnosti ni da se Ukrajina pozove u NATO, niti da postane članica Alijanse. To znači da je ostavljena prilika da se pregovara o članstvu Ukrajine u NATO-u u pregovorima sa Rusijom. A za Rusiju to znači motivaciju. Neizvjesnost je slabost. I o tome ću otvoreno razgovarati na samitu – naveo je Zelenski na društvenim mrežama.

Exit mobile version