Site icon olovka.info

SAD uvele sankcije Aleksandru Vulinu, direktoru BIA Srbije

aleksandar vulin sankcije SAD

Sjedinjene Američke Države ažurirale su svoju listu sankcionisanih zvaničnika te su na nju dodale i aktuelnog čelnika Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina.

Prema onome što je objašnjeno iz Ministarstva finansija SAD, Aleksandar Vulin je stavljen na ovu listu iz nekoliko razloga.

“Vulin je umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebe javne funkcije. Vulin je održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem pomažući mu da njegove ilegalne pošiljke oružja slobodno pređu granicu Srbije”, navodi se.

Također, ističu kako su Vulinovi postupci unaprijedili korupciju u institucijama Srbije.

“Ova djela uključuju korištenje njegovog ovlaštenja za ličnu korist, uključujući umiješanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamjerne aktivnosti koje degradiraju sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana i pružajući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu. Vulin je direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova. Ove institucije nisu mete ovih sankcija”, pojasnili su iz OFAC-a.

Exit mobile version