Site icon olovka.info

U Kožuhama kod Doboja održana 6. Likovna kolonija

U Kožuhama je održana 6. Likovna kolonija, koja je okupila dvadesetak umjetnika. Ova kulturna manifestacija održana je i ove godine pod pokroviteljstvom gradonačelnika Doboja.

Likovni stvaraoci i ljubitelji prirode su i ove godine sa kistovima došli u Kožuhe, trebavsko selo koje su oslikavali dva dana. Ovo selo posebne impresije i uspomene budi kod slikara Saše Bogdana iz Dervente, koji se šestu godinu uzastopno vraća u ovaj kraj.

-Meni je izutena čast i zadovoljstvo što sam po ko zna koji put ovdje u Kožuhama. Mogu samo da pohvalim organizaciju koja je iz godine u godinu sve bolja. Nadam se da ću opravdati očekivanja organizatora i da će ovo biti jedno lijepo druženje, izjavio je Saša Bogdan, slikar iz Dervente.

Saša Bogdan, slikar iz Dervente

Dok učesnici kolonije posežu za novim umjetničkim djelima, posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa izložbom minijatura u Domu kulture. 

-Večeras u Kožuhama pravimo tri izložbe istovremeno. Jedna je stalna postavka kao u muzeju, druga je pripremna i treća je izložba minijatura. Fotografije koje se mogu vidjeti su redukovane i zalijepljene na podlogu, tako smo od njih napravili suvenire. Moji učenici pravili su i minijaturne detalje na keramici – rekao je Drago Handanović, akademski vajar

Drago Handanović, akademski vajar

Kultura u Kožuhama njeguje se više od jednog vijeka, a osnovni stub kulturnog života je Dom kulture koji počeo sa radom 1895. godine.Razvoj kulturnog života u ovom trebavskom mjestu u svojim knjigama opisao je Ljubo Kaišarević.

-Kožuhe su poznato mjesto po kulturi. Oduvijek smo imali kulturne sadržaje koji su se vremenom mijenjali. Svoju ljubav gajili smo prema sportu i folkloru, a evo šestu godinu zaredom i prema umjetnosti. Kultura je ovdje iz godine u godinu zaživjela na opštu radost svih nas – izjavio je Ljubo Kaišarević, književnik iz Kožuha.

Ljubo Kaišarević, književnik iz Kožuha

Ove godine u dvodnevno druženje sa Kožušanima stiglo je petnaest slikara iz Srpske i dva umjetnika iz Srbije.

-Kolonija traje dva dana i održavaće se na raznim lokacijama u Kožuhama. Obaveza umjetnika je da ostave po dva djela Kulturno-umjetničkom društvu „Miloš Kupres“, i naravno da ponesu lijepe utiske iz našeg sela. Kolonija je specifična po tome što je iz godine u godinu sve posjećenija. Siguran sam da je ovako i neki gradovi ne mogu organizovati – rekao je Goran Savić, predsjednik KUD-a „Miloš Kupres“ Kožuhe.

Goran Savić, predsjednik KUD-a Miloš Kupres Kožuhe

Likovnu koloniju, koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Doboja, otvorio je zamjenik gradonačelnika Doboja Vladimir Marković.

Ovo je ne nešto što je nesvakidašnje za jednu seosku sredinu i zaista je izdvaja od svih ostalih. Nadam se da će organizatori i učesnici svoje ideje proširivati, a Grad će uvijek biti tu da pomogne. Ovakav događaj bi trebao da bude primjer i ostalim mjesnim zajednicama – izjavio je Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja

Dom kulture u Kožuhama domaćin je brojnih kulturnih događaja u posljednjih nekoliko godina, a kao najznačajniji izdvaja se upravo ovaj, koji trenutni izgled ovog trebavskog sela, kroz sliku, ostavlja kao trajni zapis.

RTV Doboj

Exit mobile version