Site icon olovka.info

U Doboju tvorena izložba „Andrićevi mostovi od jave i sna”

ivo andrić

Narodna biblioteka u Doboju priredila je večeras izložbu pod nazivom “Andrićevi mostovi od jave i sna” povodom 130 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića.

Autor postavke je bibliotekar Anica Narić koja je rekla novinarima da izložba obuhvata Andrićev život i književni rad predstavljen kroz kritičke osvrte, fotografije, citate iz njegovih djela, te novinske članke.

“Nismo se previše zanimali za politiku mada je jedan dio posvećen njegovom radu u diplomatiji”, izjavila je Narićeva i navela da je riječ o građi iz fundusa ove biblioteke, dok je manji dio iz privatne kolekcije.

Prema njenim riječima, posjetioci izložbe mogu da se upoznaju i o nekim ne baš opštepoznatim detaljima o nobelovcu, poput onog da je bio član pokreta “Mlada Bosna” zbog čega je bio utamničen u Splitu, Mariboru i Šibeniku, te interniran u selo Ovčari kod Travnika i Zenicu.

“Učestvovao je u đačkim demonstracijama 1912. godine u Sarajevu organizovanim u znak podrške studentima u Zagrebu nakon što je hrvatski ban ukinuo hrvatski Sabor”, navela je Narićeva.

Kada je riječ o Doboju, ona je podsjetila da se ovaj grad pominje u Andrićevoj pripovijetci “Mustafa Madžar”.

Direktor dobojske Narodne biblioteke Vukosava Sofrenić kaže da izložbena građa postavljena na dvadesetak panela hronološki prati život nobelovca Ive Andrića.

Knjižničar Odjeljenja za odrasle čitaoce u ovoj biblioteci Spomenka Milošević istakla je da su čitaoci veoma zainteresovani za djela ovog nobelovca, a kao obavezna školska literatura i lektira srednjoškolaca dominiraju djela “Na Drini ćuprija” i “Prokleta avlija”.

“Andrićeva djela se uvijek mogu čitati i ljudi kažu da se poslije određenih godina doživljavaju drugačije nego što je to bilo u srednjoj školi”, rekla je Miloševićeva.

Ivo Andrić je rođen 1892. godine u Travniku. Kao dan njegovog rođenja u krštenici župnog ureda u Travniku upisan je 9. oktobar, dok se sam nobelovac opredijelio za 10. oktobar, što je prihvatila i Zadužbina Ive Andrića u Beogradu.

Andrić je sav novčani iznos od Nobelove nagrade za književnost, koja mu je uručena 10. decembra 1961. godine, dodijelio Fondu za unapređenje bibliotekarstva u BiH.

Andrić je umro 13. marta 1975. godine u Beogradu.

Foto: rtvdoboj.org

/SRNA/

Exit mobile version