Site icon olovka.info

U Doboju otvoren „Centar izvrsnosti” za prekvalifikacije i obuke deficitarnih kadrova metaloprerađivačkog sektora

vptš doboj centar izvrsnosti prekvalifikacije

U Visokoj poslovno-tehničkoj školi u Doboju danas je otvoren „Centar izvrsnosti”, za potrebe prekvalifikacije i obuke deficitarnih kadrova metaloprerađivačkog sektora.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je novinarima da je ova obrazovana ustanova, realizacijom projekta koji je sproveden u saradnji sa Agencijom za međunarodni razvoj SAD /USAID/, obezbijedila vrijednu opremu za obrazovanje radne snage i svih koji imaju potrebu da se prekvalifikuju.

„Ovaj model je Ministarstvo podržalo zbog direktne uvezanosti i saradnje obrazovnog sektora i institucija Vlade Srpske sa realnim sektorom”, naveo je Petričević.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske

On je rekao da je ministarstvo raspisalo javni tender za nabavku novih tehnologija i opreme, za koju kaže da su ključ razvoja privrede i održavanje konkuretnosti i produktivnosti na domaćem i stranom tržištu.

„Bitno je da se ovakvi projekti realizuju i da se daje mogućnost mladima da sticanjem novih znanja i obukom obezbijede i nova radna mjesta”, izjavio je Petričević.

On je ukazao da je rad na CNC operativnim centrima u drvoprerađivačkom i metaloprerađivačkom sektoru sve atraktivniji, traženiji i dobro plaćen.

Direktor Visoke poslovno-tehničke škole u Doboju Ladin Gostimirović kaže da je ukupna vrijednost projekta više od 130.000 KM, a od tog iznosa preko 70.000 dolara je donacija Usaida.

Ladin Gostimirović, direktor Visoke poslovno-tehničke škole u Doboju

Od opreme je nabavljen laser za zavarivanje, virtuelni aparat za zavarivanje “fronijus”, te tri-de štampač visokih performansi, koji će biti korišteni za obuku polaznika kurseva koji su u funkciji metaloprerađivačkog sektora.

Prema njegovim riječima, u toku je javni konkurs za polaznike kursa za CNC operatera i za zavarivače, za ukupno 30 polaznika, odnosno po 15 u svakoj grupi.

On je najavio da u narednom periodu ova ustanova planira da po istom modelu, uz podršku Vlade Srpske i partnerski odnos sa privrednicima, realizuje niz projekata koji se odnose na kontrolu kvaliteta iz oblasti informacionih tehnologija.

Direktor Kancelarije za demokratizaciju pri Misiji Usaid u BiH Piter Kronin tokom obraćanja je naveo da je ova organizacija posvećena tome da se BiH trgovinski integriše sa tržištem EU, kao i da se ojačaju lokalni kapaciteti.

Obraćanje direktora Kancelarije za demokratizaciju pri Misiji Usaid u BiH Piter Kronina

Visoka poslovno-tehnička škola u Doboju potpisala je 20. maja ugovor o realizaciji projekta “VPTŠ Doboj – Centar izvrsnosti 2021”.

Učešće škole u finansiranju projekta je 35 odsto, a Usaida 65 odsto.

Današnjem otvaranju „Centra izvrsnosti” i prezentaciji uređaja, prisustvovao je i načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić sa saradnicima.

Foto: rtvdoboj.org

(SRNA)

Exit mobile version