Site icon olovka.info

U Doboju održana promocija trećeg izdanja antologije “Zlatni vek srpskog pjesništva”

selimir radulović

Srpsko pjesništvo je sam vrh modernog evropskog pjesništva, izjavio je Selimir Radulović, autor antologije “Zlatni vek srpskog pesništva”, čije treće izdanje je večeras promovisano u Doboju.

Radulović je rekao da su sva 33 srpska pjesnika koja su uvrštena u antologiju ujedno srpska i evropska, a da je prema njegovom mišljenju ključ za to Laza Kostić koji je otvarao sve staze i koji će kao pjesnik sve više rasti u vremenu.

“Svi pesnici zastupljeni u antologiji stanuju pod istim krovom, krovom srpskog jezika”, istakao je Radulović i dodao da antologija pokriva jedan vijek srpskog pjesništva od 1910. godine, koji svjedoči “na koji način se uspinjao sveti horizont srpskog naroda”.

On za svaku antologiju kaže da je izbor izobilja koja izaziva neodoumice, ali je dragocjena za svaku kulturu, ukazavši na antologije iz 1911. godine Bogdana Popovića i 1964. godine Miodraga Pavlovića.

Promociji u Doboju je prisustvovao i akademik Matija Bećković, čiji su stihovi uvršteni u anatologiju i koji je naglasio da je antologija najlakši način da se čitaoci poezije orijentišu o tome šta se u pjesništvu događa.

Promociju antologije “Zlatni vek srpskog pesništva” organizovala je dobojska Narodna biblioteka povodom Mađunarodnog dana maternjeg jezika.

Direktorica dobojske biblioteke Vukosava Sofrenić rekla je da naziv antologije ukazuje sa su Srbi kao narod bogati ljudima koji na poseban način njeguju riječi maternjeg jezika i osjećaju ono što maternji jezik jeste.

/SRNA/

Exit mobile version