Site icon olovka.info

U Doboju održan sabor Kola srpskih sestara

kolo srpskih sestara doboj

Svetom Arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju danas je počeo 12. Sabor kola srpskih sestara Republike Srpske i Federacije BiH FBiH.

Liturgiju je služio arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić koji je ukazao na veliki značaj Kola srpskih sestara i njihovu misionarsku i humanitarnu djelatnost.

On je tokom besjede ukazao i na veliku žrtvu i odricanja žena i članica kola čiji misionarski rad slijedi riječi Gospoda “ko hoće carstvo nebesko neka ide za mnom”.

Nikolić, koji je i duhovnik dobojskog Kola srpskih sestara, naveo je da je primarno djelovanje pomoć onima kojima je to potrebno, uz tradicionalno darivanje ugroženih kategorija stanovništva tokom najvećih hrišćanskih praznika.

Nikolić se osvrnuo i na okolnosti ustoličenja NJegovog visokopresveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i istakao koliko je danas teško ispovjedati pravoslavnu vjeru i sa kojim iskušenjima se susreću Srbi u drugim zemljama.

On je zahvalio Bogu što je je ispovjedanje vjere slobodno i bez ograničenja omogućeno u Republici Srpskoj.

Predsjednik Kola srpskih sestara Doboj Ljiljana Mišić rekla je novinarima da je ovo redovno godišnje okupljanje uvod pred Svesrpski sabor u oktobru u Ostrogu.

Mišićeva je rekla da su se danas okupile predstavnice 23 kola, čija djelatnost pored humanitarne sve više okrenuta kulturnoj djelatnosti, odnosno očuvanju srpskog jezika, tradicije i duhovnosti.

Predsjednik Kola srpskih sestara iz Prijedora Jadranka Mijić rekla je da su okolnosti sa virusom korona ograničile rad, ali da su uprkos tome, uz redovne programske aktivnosti, organizovale kurs tradicionalne kuhinje za djecu, šivanje.

Predsjednik Kola srpskih sestara iz Banjaluke Bosiljka Herbez je navela da su svoj rad usmjerili na podjelu prehrambenih paketa najugroženijim sugrađanima, da sredstva obezbjeđuju i projektnim aktivnostima prema Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Srpske, kao i Gradskoj upravi Banjaluke.

Nakon liturgije, služen je parastos kod Spomen-kosturnice dobojskih logoraša stradalih tokom Prvog svjetskog rata, nakon čega je predviđen obilazak dobojske tvrđave Gradina i radni sastanak.

(SRNA)

Exit mobile version