Site icon olovka.info

U Doboju obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta FOTO

U Jevrejskom kulturnom centru u Doboju održana je komemoracija i položeni vijenci povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i tom prilikom poručeno da se sa ovog mjesta šalje poruka mira i da se nešto poput Holokausta više nikada nikome ne desi.

“I danas su prisutni mnogi ratovi. Mi šaljemo poruku mira jer znamo da najviše stradaju samo nevini “, rekao je novinarima predsjednik Jevrejske opštine Doboj Danijel Atijas.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević poručio je da svi okupljeni sa ovog mjesta šalju poruku mira u okolnostima kada je svijet ustalasan i dešavaju se ružne stvari.

Predsjednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark istakao je da je veoma značajno današnje zajedništvo.

On je kao direktnu posljedicu Holokausta naveo podatak da je prije Drugog svjetskog rata u Novom Sadu jevrejska zajednica brojala oko 4.300 članova od ukupno 60.000 stanovnika, dok ih je danas svega 640, a ovaj grad broji oko 400.000 stanovnika.

Vijence su položile delegacije jevrejskih opština Doboj, Banjaluka i Novi Sad, Gradske uprave Doboj, Ambasade Velike Britanije u BiH, OEBS-a, porodica Senić iz Bijeljine.

Nakon komemoracije prislužene su svijeće kod spomen-ploče sa 89 imena dobojskih Jevreja stradalih u koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu.

U okviru programa, otvorena je izložba “Bratstvo i jevrejstvo”, autora Mihaela Igla iz NJemačke i prikazan dokumentarni film o oslobađanju nacističkog koncentracionog logora Bergen-Belsen u NJemačkoj.

Zbog novčane podrške rekonstrukciji objekta dobojskog Jevrejskog kulturnog centra predsjednik dobojske Jevrejske opštine Danijel Atijas uručio je zahvalnice zamjeniku gradonačelnika Doboja Slavku Kovačeviću i britanskom ambasadoru DŽulijanu Rajliju.

Zahvalnica će biti uručena i federalnom ministru za raseljena lica i izbjeglice Nerinu Dizdaru.

Odlukom Generalne skupštine UN, 27. januar, datum kada je 1945. godine oslobođen zloglasni koncentracioni logor Aušvic, proglašen je Danom sjećanja na žrtve Holokausta.

/SRNA/

Exit mobile version