Site icon olovka.info

“TRI DRŽAVE ZA TRI NARODA” Dodik poručio da nikada neće odustati od razlaza u BiH, ali samo pod uslovom da ne dođe do rata

dodik rat bih

Bošnjaci bi imali veće koristi od mirnog razlaza nego od ovakve Bosne i Hercegovine, poručio je danas srpski član predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik.

On dodaje da ima prostora za neku vrstu dogovora unutar BiH, odnosno da ona može biti državna zajednica, ali da to traži novi dogovor i novo pozicioniranje srpske zajednice, jačanje Republike Srpske, ali i pozicioniranje hrvatske i bošnjačke zajednice.

– Sve u cilju da svi skupa budemo uspješniji, a ne neuspješni – istakao je Dodik.

On dodaje da se slaže sa nedavnom izjavom iz Američke ambasade u BiH u kojoj se kaže da entiteti nemaju perspektivu izvan BiH. Dodik kaže da niko i ne pravi perspektivu za entitete nakon BiH, jer oni neće postojati, već će postojati nezavisne države same za sebe, a ne entiteti.

Dodik je naveo da razgovor koji su trojica članova Predsjedništva BiH nedavno imali sa Borutom Bahorom, a koji je medijima otkrio Željko Komšić, nije jedini takve vrste koji su vodili sa stranim diplomatama.

On ističe da za razliku od Komšića ne želi da otkriva imena diplomata sa kojima je razgovarano na tu temu.

– Ono što je Komšić htio da uradi jeste da obeshrabri sve one koji pričaju na tu temu: “Samo progovori mi ćemo te javno  napasti”. Oni još uvijek misle da je to tabu tema o kojoj niko ne smije da govori. Ja nikada nisam pozvao na rat, a Komšić i Šefik Džaferović se hvale činjenicom da su uzvratili tvrdnjom da će biti rata. Kome je danas do rata. Zar u Federaciji BiH ima ljudi koji žele da ratuju? Ne vjerujem u tu priču – istakao je Dodik.

On dodaje da Republika Srpska ne razmišlja da pribavi svoju samostalnost po cijenu rata. Umjesto toga, kako ističe Dodik, Srpska će biti uporna u iščekivanju trenutka da se na miran način raziđe sa BiH.

Do tada, kako navodi dodik, sasvim je normalno da se o mirnom razlazu ravnopravno razgovara, a ne da to bude zabranjena tema.

– Nikada neću dozvoliti da Srbi dođu nu poziciju da ratuju. Sukob ne, ali debata da. Nekorektno je u javni prostor BiH ubaciti riječ rat, kao što su ubacili Komšić i Džaferović. Odbacujem riječ rat – poručio je Dodik.

On se osvrnuo na inicijativu gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića kojom traži uklanjanje tabli u Sarajevu na kojima piše da su Srbi agresori i zločinci, ističuči da podržava tu inicijativu.

– Ako želite graditi BiH ne možete je graditi sa tim tablama. U Sarajevu se mora razmišljati na koji način mogu da održe BiH. Ako mi insistiramo na skidanje tabli koje vrijeđaju Srbe onda treba o tome razmisliti. Kakva se poruka šalje Srbima sa tim tablama? Ako nam Bošnjaci žele nametnuti zajedničku zemlju u kojoj trebamo da živimo, moraju pokazati daleko više interesa za interes druga dva konstitutivna naroda u BiH – kaže Dodik.

On je ponovio da ne bježi od razgovora i dogovora. Dogovor je, ističe on, nešto što ima šanse jednako toliko koliko misli da BiH nema nikakve šanse.

Dodik smatra da će se morati povesti ozbiljni razgovori i vidjeti da li postoji ikakav bazični konsenzus oko nečega u BiH.

On ističe da će se Srpska boriti protiv unitarne BiH svim političkim sredstvima.

– Pozivam na dijalog, a ako tog dijaloga nema onda je ćutnja najbliža upravo onome što je danas najviše aktuleno u BiH, a to je razlaz. Ako nema dijaloga onda nema drugog načina nego da se raziđemo. Ako ima dijaloga možda do nečega i dođemo. Nisam sigura, ali pat pozicija u kojoj se nalazi BiH je vidljiva na svakom koraku – poručio je Dodik.

(SrpskaInfo)

Exit mobile version