Site icon olovka.info

Tri dobojske srednje škole predložile pet deficitarnih zanimanja

voter džet dido doboj

U Doboju su kao deficitarna za upis u školsku 2022/23. godinu resornom ministarstvu predložena zanimanja – tehničar CNC tehnologije i alatničar-instalater u Tehničkoj školi, poslastičar-pekar u Ugostiteljskoj školi, te električar-elektroinstalater i auto-električar u Saobraćajnoj i elektro školi.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Sandra Tatić izjavila je novinarima da je riječ o zanimanjima koja su uočena na osnovu iskazanih potreba Udruženja privrednika i samostalnih preduzetnika i analize tržišta rada.

Sandra Tatić. načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Doboja

Ona je navela da su s ciljem promocije defecitarnih zanimanja učenici devetih razreda dobojskih škola danas posjetili firmu “Voter džet dido”. koja se bavi uslužnim rezanjem svih vrsta materijala koristeći CNC mašine.

Vršilac dužnosti direktora Tehničke škole Dragan Dostanić rekao je da je za zanimanje tehničar CNC tehnologije planirano jedno odjeljenje od 25 učenika, da škola raspolaže sa dovoljno stručnog nastavnog kadra, i da zadovoljava uslove pošto posjeduje jednu CNC mašinu.

Dragan Dostanić. vršilac dužnosti direktora Tehničke škole Doboj

Kako bi se učenici zainteresovali za ovo zanimanje, za koje kaže da omogućava sigurno zaposlenje, Dostanić je najavio formiranje stručnog tima za promociju u školama na području grada, ali i lokalnih zajednica dobojske regije.

Učenica devetog razreda Osnovne škole Vuk Stefanović Karadžić Jelena Blagojević zadovoljna je prezentacijom rada na CNC mašini i smatra da će zainteresovati i djevojčice za ovo zanimanje.

Jelena Blagojević, učenica devetog razreda
Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” Doboj

Njen vršnjak Marko Dušanić prezentaciju je ocijenio zanimljivom i nekomplikovanom, s obzirom na to da nema predznanja o CNC mašini.

Marko Dušanić

Serviser i operater “Voter džet dido” Srđan Vasiljević rekao je da nakon odrađene prakse u ovom preduzeću radi od 2006. godine, te da rad na CNC mašini nije težak, a dobro je plaćen.

Srđan Vasiljević, serviser i operater “Voter džet dido” Doboj
“Voter džet dido” Doboj
“Voter džet dido” Doboj

Foto: rtvdoboj.org, srna.rs

(SRNA)

Exit mobile version