Site icon olovka.info

Tresla se gora, rodio se miš: Za provođenje Programa reformi BiH nema novca

program reformi pare

Provođenje Programa reformi BiH, dokumenta oko kojeg su ljuti politički rivali koplja lomili prije nešto više od pola godina, zastalo je zbog neusvajanja budžeta i pandemije koronavirusa, potvrđeno je u Ministarstvu odbrane BiH za Klix.ba.

Nakon što je Predsjedništvo BiH 19. novembra 2019. godine usvojilo “Program reformi Bosne i Hercegovine” i dokumente dostavilo Ministarstvu odbrane BiH, formiran je tim za provođenje zahtijeva i utvrđen plan potrebnih aktivnosti.

Formiran tim i utvrđen plan

U Ministarstvu odbrane BiH su nam kazali da su utvrđeni zadaci, ovlaštenja, rokovi i odgovornosti u okviru aktivnosti na provođenju predmetnog dokumenta, odnosno da je formiran Tim za implementaciju “Programa reformi BiH” iz nadležnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

“Izvršena je priprema Plana provođenja ‘Programa reformi Bosne i Hercegovine’ iz nadležnosti ove institucije, te je usaglašen Okvirni plan implementacije dokumenta ‘Program reformi BiH’ koji je odobrio ministar odbrane”, kazali su nam u Ministarstvu odbrane za Klix.ba.

Okvirnim planom provođenja “Programa reformi BiH” iz nadležnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH utvrđene su, kako su nam kazali, 72 aktivnosti dok u 16 aktivnosti Ministarstvo odbrane BiH sarađuje sa drugim institucijama Bosne i Hercegovine.

“Pojava pandemije COVID 19, zbog uvedenih mjera i ograničenja od nadležnih organa u Bosni i Hercegovini, prouzrokovala je otežano i usporeno realizovanje aktivnosti iz Okvirnog plana implementacije dokumenta ‘Program reformi BiH'”, kazali su nam u Ministarstvu odbrane BiH.

Iz Ministarstva odbrane BiH ističu za Klix.ba da je nakon ublažavanja mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa izvršena analiza do sada planiranih i realizovanih predmetnih zadataka.

Ključne aktivnosti, kako ističu, odnose se na Plan implementacije “Pregleda odbrane” i Akcioni plan implementacije “Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017.- 2027.”

Nema finansijskih sredstava

U Ministarstvu odbrane ističu da su, zajedno sa Zajedničkim štabom Oružanih snaga BiH i u skladu sa Akcionim planom implementacije “Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017.-2027”, uradili projekte za koja će biti potrebna dodatna finansijska sredstva kako bi implementirali odluke Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant OS BiH, donijelo je odluku da se u periodu 2017-2027. godina uloži 500 miliona KM u modernizaciju OS BiH, usvajanjem dokumenta “Plan modernizacije OS BiH” u 2016. godini. To je definisano kao jedan od zadataka i kroz “Program reformi u BiH”.

“Nažalost, u periodu privremenog finansiranja, kada su raspoloživa sredstva na nivou tekućih rashoda iz prethodne godine, nije moguće vršiti nabavke na kapitalnim izdacima, izuzev ranije odobrenih višegodišnjih projekata za koja također nedostaju potrebna sredstva”, kazali su u Ministarstvu odbrane BiH za Klix.ba.

Exit mobile version