Site icon olovka.info

Zašto često šetam?

šetnja ines erceg

U današnje vrijeme često slušamo izraze „stručnjaci su rekli“ i „nauka je otkrila /dokazala“ koji treba da daju na nekom višem značaju bilo kojoj tvrdnji, pa makar ona bila i čisto šarlatanstvo. Dakle, čast nauci i stručnjacima koje niko ne osporava, i koji često žrtvuju svoj privatni život za dobrobit čovječanstva, ali treba da budemo oprezni jer ove izraze debelo zloupotrebljavaju kojekakvi kvazi ljekari da bi obmanuli mase i stekli materijalnu korist. Zato je često dovoljno da poslušamo ono što nam govori naše tijelo, da radimo ono što njemu prija, a kao bonus poklon nahranićemo dušu i sva čula. Pogodili ste, govorim o šetnji u prirodi. (ili gdje god nam uslovi dozvoljavaju)

Zašto šetnja i za koga je šetnja?

Ne postoje pravila. Šetnja je korisna za sve ljude, kako zdrave, tako i one sa zdravstvenim tegobama. Pogotovo ako želite da budete aktivni a iz nekog razloga ne možete da trčite i trenirate.

Kako početi?

Počeci mogu biti teški. Možda nećemo uvijek imati volje. Ne bi bilo loše da zadamo sebi neke mini zadatke. Recimo kažete sebi „prošetaću krug po gradu, a u povratku ću kupiti voće u onoj prodavnici na uglu“. Tako ćete imati utisak da vaša šetnja nije besciljna i besmislena.

Mjesto i vrijeme

Mada nema striktnih ograničenja, nekako je najljepše i najugodnije šetati ili rano ujutro ili predveče kada nema velikih vrućina. A zna biti lijepa i noćna šetnja, ako ste noćni tip osobe. Šetati možete gdje god se vi osjećate lijepo i ugodno, a naravno da je naljepše u prirodi, na obali rijeke ili u šumi. Nećete biti u minusu ako to nemate u blizini i jednostavno šetate ulicama grada. Mada mislim da u našim gradovima i palankama uvijek ima jedno parče zelenila otrgnuto od betona.

Prednosti

Nisam ljekar i ne mogu da govorim iz tog ugla. Ono što znam da meni šetnja popravlja raspoloženje. Ako sam napeta ili zabrinuta, mnogo bolje se osjećam nakon pređenih kilometar, dva. Takođe se mnogo ljepše spava kada se umorimo hodajući. Kažu da pomaže i u skidanju kilograma, ali to vam ne mogu reći dok se ne uvjerim. Kažu da boravak u dubokoj šumi i kraj rijeke pozitivno utiče na ljude koji pate od anemije.

Koliko često?

Bilo bi idealno kada bismo mogli svaki dan da pređemo bar jedan kilometar pješke. Ovako, dobro je kako god da se uklopimo sa obavezama i da iskoristimo svaku priliku da „protegnemo noge „

Mjere opreza

Da, to je samo obično hodanje. Kakve mjere, šta? Pa red je napomenuti da ako idemo u prirodu treba da se pripazimo životinja kao što su krpelji i zmije jer ne želimo da nastradamo. Preporučuje se i dobra i udobna obuća da se ne bi dogodilo da isčašimo nogu.

Možda ste sve ovo već i sami znali, možda ste nešto znali a nešto niste. Možda želite da se pokrenete, a nemate motivacije. Vjerujte, imam i ja dane kada mi se ne ustaje iz kreveta. Hajde da već danas uradimo nešto dobro za sebe i svoje zdravlje. Bilo da više volimo šetati sami ili u društvu. Krenimo sada.

Ines Erceg, olovka.info

Exit mobile version