Site icon olovka.info

Taylor Swift prva u istoriji zauzela svih 10 mjesta na američkoj top listi VIDEO

Taylor Swift

Taylor Swift je postala prva muzičarka u istoriji koja je osvojila svako mjesto u prvih 10 američke liste singlova.

Ona je pretekla Drakea, koji je držao prethodni rekord od devet najboljih od 10 singlova u septembru 2021. Prije njega, Beatlesi su postigli osam najboljih od deset 1964. godine.

Dominacija u na top listama Swift može zahvaliti njenom posljednjem albumu Midnights, koji je postao najbrže prodavano izdanje u 2022.

Taylor Swift / Anti-Hero

Ova 32-godišnjakinja zauzima prvo mjesto sa singlom Anti-Hero, čiji je refren, “To sam ja. Ćao! Ja sam problem, to sam ja”, brzo postao Tik Tok trend.

Ostatak od prvih 10 uključuje pjesme kao što su Lavender Haze, Maroon, Snow On The Beach, Bejeweled i Karma.

Svih 13 pjesama u standardnom izdanju Midnightsa nalazi se među 15 najboljih, prekinuti samo sa Unholy Sama Smitha na 11 i Bad Habits Stevea Lacyja na 12. mjestu.

Sedam bonus pjesama iz Midnights deluxe “3am edition” pojavljuju se između brojeva 20 i 45.

Swift je iznenadila fanove kada je najavila novi album u završnim trenucima MTV VMA-a 2022. u New Jerseyu u avgustu.

Ona je album opisala kao priču o “13 neprospavanih noći razasutih po mom životu” i “putovanju kroz strahote i slatke snove”.

Na njemu se zvijezda vraća u pop paletu svojih albuma prije pandemije, nakon domaćeg indie-folka Evermore i Folklore, oba objavljena 2020.

Ali prigušeni zvuci tih pjesama i dalje su prisutni, a njene kasnonoćne priče oslikane su prigušenijim tonovima od hitova poput Shake It Off i Lover.

Dio svog uspjeha zahvaljuje pametnoj marketinškoj kampanji, u kojoj je album objavljen u više kolekcionarskih formata – uključujući četiri vinil izdanja koja zajedno čine sat.

Midnights su debitovali na prvom mjestu američke liste albuma, prodavši se u 1,4 miliona primjeraka – s više od milion onih na CD-u i vinilu, što je gotovo nečuven broj u eri striminga.

Album je na sličan način na vrhu britanske ljestvice sa prodajom od 204.000, što ga čini prvim albumom koji je probio prodajnu barijeru od 200.000 od Adeleine 30-e prije nešto manje od godinu dana.

Iznenađujuće, ta brojka predstavlja najveću prodaju u prvoj sedmici Swiftove karijere UK charta. Njen prethodni najbolji rezultat bio je za album 1989, koji je 2014. prodao 90.300 primjeraka.

Međutim, ona ne može ponoviti svoju dominaciju nad američkim odbrojavanjem singlova – zbog pravila britanske top liste koje dozvoljava da se samo tri pjesme jednog izvođača pojavljuju u Top 100 istovremeno.

Bez tog ograničenja, Swift bi imala osam od 10 najboljih singlova ove sedmice. Umjesto toga, mora se zadovoljiti time da bude broj jedan (Anti-Hero), tri (Maglica od lavande) i četiri (Snijeg na plaži).

Prošlosedmični broj jedan, Unholy Sam Smitha, drži se na drugom mjestu, uskraćujući Swift čisto mjesto na vrhu top-lista.

Magazin Billboard je rekao da joj je najnoviji album pomogao oboriti nekoliko rekorda.

Ona se sada može pohvaliti sa najviše 10 najboljih hitova među ženama u istoriji liste, sa njenih ukupno 40 nadmašivši Madonninih 38. Među svim muzičarima, zaostaje samo za Drakeom, koji ima 59 najboljih 10.

Midnights je takođe prvi album u historiji koji je iznedrio 10 najboljih 10 singlova.

Swift je takođe oborila rekorde za najveći broj streamova jednog albuma u jednom danu na Spotify, Apple i Amazon Music.

U Velikoj Britaniji, Midnights je prodao 62.000 primjeraka samo na vinilu – što je najveća sedmična prodaja za bilo koji vinil album u 21. vijeku.

Exit mobile version