Site icon olovka.info

Šta su moćne rakete Sarmat kojima Rogozin prijeti Crnoj Gori VIDEO

raketa sarmat

Direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin zaprijetio je juče Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj najubitačnijim raketama koje Rusija poseduje – Sarmat. O kakvim raketama je riječ?

Rogozin je na Tviteru napisao poruku koja je izazvala veliku buru u javnosti, ali i izazvala sumnje u mogućnost eskalacije rata.

„To je ono za šta je dobar Sarmat? Neće da traži saglasnost za letenje od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju, Kao i ostali, Šveđani“, napisao je Rogozin, koji nerijetko prijeti upotrebom nuklearnog oružja.

Dmitri Rogozin / Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rusija je u aprilu ove godine izvela probno lansiranje nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat. Šef države Vladimir Putin je izjavio da niko drugi na svijetu nema takvo strateško oružje, koje će navesti sve spremne da ugroze Rusiju da o tome prethodno dobro razmisle.

Predstavnici vojske su obavijestili Putina da je projektil lansiran iz Plesecka, na sjeverozapadu Rusije, i da je pogodio mete na poluostrvu Kamčatka, na Dalekom Istoku.

Šta je Sarmat?

Sarmat je jedno od šest novih ruskih strateških oružja koje je predstavio ruski predsednik Vladimir Putin 2018. godine.

Lansiranje SARMAT rakete / Foto: Sputnik / Profimedia

Sarmat može da nosi oko 10 tona tereta, do 10 teških ili 15 lakih MIRV bojevih glava ,neodređeni broj Avangard hipersoničnih kliznih vozila (HGV) ili kombinacija bojevih glava i nekoliko protivmjera protiv sistema protiv balističkih raketa.

Sarmat ima kratku fazu pojačanja koja skraćuje interval kada ga sateliti mogu pratiti sa infracrvenim senzorima, kao što je američki svemirski infracrveni sistem, što ga čini težim za presretanje. Spekuliše se da bi Sarmat mogao da leti putanjom preko Južnog pola, potpuno imun na bilo koji postojeći sistem raketne odbrane, i da ima frakciono orbitalno bombardovanje (FOBS) sposobnost.

Prema različitim izvorima, lansirne lokacije RS-28 treba da budu opremljene sistemom aktivne zaštite „Mozir”, dizajniranim da negira prednost prvog udara potencijalnog protivnika ispuštanjem oblaka metalnih strela ili lopti koje kinetički uništavaju dolazeće bombe, krstarenje rakete i bojeve glave ICBM na visinama do šest kilometara.

Lansiranje rakete Vladimir Putin / Foto:EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN

Najnovija prijetnja Rogozina nije prvi put da se u javnosti spominje upotreba Sarmata, rakete poznate i kao Satana.

„Jedan Sarmat i britansko ostrvo ne postoji“

“Jedan Sarmat i to je to – postojala su Britanska ostrva, Britanska ostrva više ne postoje. Ozbiljan sam”, rečeno je nedavno na ruskoj državnoj televiziji, kada su urednici napravili grafiku koja objašnjava koliko je vremena potrebno Sarmatu da stigne do evropskih prestonica.

Poslanik Dume Jevgenij Popov iz partije Jedinstvena Rusija upozorio je da i Britanija ima nuklearno oružje, a u slučaju da Rusija upotrebi raketu Sarmat „niko neće preživjeti, niko neće ostati na planeti“.

Raketa RS-28 Sarmat

(Nova.rs)

Exit mobile version