Site icon olovka.info

Šta donosi produženje odluke EU: Brisel može lakše da KAŽNJAVA POLITIČARE u BiH

sankcije za bh političare

epa07288949 The European Union flag stands on a table at the European Parliament in Strasbourg, France, 16 January 2019, in the debate on the UK's withdrawal from the EU. Britain's Prime Minister Theresa May was defeated in The Meaningful Vote on Brexit EU Withdrawal Agreement on 15 January. EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Odluka o mogućnosti uvođenja sankcija za političare u BiH produžena je za još jednu godinu, do 31. marta 2022. godine, objavljeno je u službenom listu Evropske unije.

Naime, Vijeće Evropske unije je 2011. godine donijelo Odluku o mjerama ograničavanja s obzirom na stanje u Bosni i Hercegovini. Na temelju preispitivanja Odluke odlučeno je da mjere ograničavanja treba produžiti za još godinu dana.

Ekonomista Draško Aćimović objašnjava za Srpskainfo zašto je ova odluka specifična u odnosu na prethodne.

Ova odluka je specifična po tome da nema potrebe za konsenzusom svih zemalja da bi se na listi našli političari iz BiH, a dovoljna je takozvana kvalifikovana većina ili, pojednostavljeno rečeno, dovoljno je 15 do 17 zemalja da se usaglase – kaže Aćimović.

Sankcije

Dodaje da se nekoliko opcija navodi za moguće sankcije Evropske unije.

Draško Aćimović FOTO: N1/RAS SRBIJA

Jedna je da se ujednače EU i sankcije SAD, odnosno da oni koji su sankcionisani od strane SAD budu sankcionisani i od EU. Drugi zahtjev ide u pravcu da se uvedu sankcije političarima koji su odgovorni za kriminal i korupciju, kao i nečinjenje u vrijeme pandemije kovid 19 – rekao je Aćimović.

On ističe da je ove godine izvršeno veliko lobiranje s dvije strane.

– Jedno lobiranje vršeno je od strane političara iz BiH da se ta odluka ne produži, a s druge strane, od niza zemalja da se produži i da se uvedu po prvi put imena na listu – navodi Aćimović.

Neprovedena reforma

Dodaje da je Bosna i Hercegovina imala zacrtane reforme i ciljeve, ali koje nije ostvarila.

– BiH nije ostvarila ništa od zacrtanih reformi koje su dogovorene sa EU, a uzela je u zajam veliki novac od 250 miliona evra od Evropske unije, koji je bio uslovljen reformama – objašnjava Aćimović.

Naime, nakon nekoliko mjeseci vaganja, početkom godine je sporazum o pomoći EU od 250 miliona evra konačno ušao u proces ratifikacije nakon kojeg sredstva postaju operativna. Budući da je riječ o pomoći za više nivoa vlasti, čiji su predstavnici učestvovali u pregovorima sa EU, glavna namjena ove mikrofinansijske pomoći je bila ublažavanje posljedica krize uzrokovane epidemijom virusa kovid-19.

Da kriza nije ublažena najbolje svjedoči krivična prijava razočaranih građana BiH nedavno podnesena protiv nadležnih.

DETALJI

Odluka bi mogla primorati političare u BiH da deblokiraju evropski put i prekinu s negiranjem državnosti BiH.

Ovaj mehanizam sankcija protiv političara i pravnih osoba, koji uključuje zamrzavanje finansijskih sredstava koje ta osoba ili organizacija ima bilo gdje u Evropskoj uniji, zabranu putovanja u države članice i suspenziju bilo kakve finansijske pomoći od EU, do sada nije bio upotrijebljen prema nekom pojedincu ili organizaciji, iako nije manjkalo ataka na BiH i Dejton.

Jedino što je Brisel uradio jeste suspenzija paketa pomoći iz IPA fondova, ali to nije bilo usmjereno prema onima koji ugrožavaju BiH i Dejton, već prema institucijama koje su zbog neefikasnosti zakasnile u korištenju fondova.

Exit mobile version