Site icon olovka.info

SP Katar 2022: Francuska izbacila Englesku

fudbaleri francuske

Fudbaleri Francuske plasirali su se u polufinale Mundijala u Kataru, pošto su u fantastičnom meču pobijedili Englesku sa 2:1.

Za mjesto u novom finalu u srijedu će se boriti sa Marokom, koji je ranije danas savladao Portugal sa 1:0.

Kao što se očekivalo, gledali smo atraktivan, dinamičan i dramatičan duel između dvije sjajne selekcije. Bio je ovo derbi četvrtfinala i on je u potpunosti opravdao taj epitet.

Strijelci za Francusku bili su Čuameni i Žiru, a za Englesku Kejn iz penala. Kejn je imao još jedan penal u finišu susreta, ali ga je očajno izveo i postao tragičar svoje reprezentacije.

Aktuelni šampioni svijeta su odlučnije ušli u utakmicu na stadionu “Al Bajt” u Al Koru. Bili su opasni u nekoliko navrata preko Mbapea, Rabijoa, Žirua i Grizmana, a početna inicijativa im se isplatila već u 17. minutu.

Akciju je pokrenuo Mbape, kombinovao sa Dembeleom, ovaj uposlio Grizmana, koji je odložio loptu za Čuamenija. Uslijedio je fantastičan udarac iz koljena i efektan pogodak francuskog veziste sa nekih 25 metara, za 1:0.

Nakon toga su proigrali Englezi, gospodarili su terenom nekih 15-ak minuta, Kejn je bacao na muke Upamekana, bilo je par paničnih reakcija Francuza pred svojim golom, ali su nekako uspjeli da ga odbrane.

Kejn je u 28. minutu uputio pravi “projektil” sa distance, ali je njegov saigrač iz Totenhema Loris odlično intervenisao.

U finišu prvog dijela je Francuska uspela da uspostavi konrolu, da obori ritam i da na odmor ode sa prednošću.

Drugo poluvreme krenulo je napadima Engleske. Belingem je u 47. minutu raspalio po lopti iz daljine, ona je išla pod samu prečku, ali je Loris ponovo bio na mjestu.

Ekipa Gereta Sautgejta je nastavila furiozno da atakuje, u 52. minutu je Saka prošao pored Čuamenija, ovaj ga je srušio u kaznenom prostoru, a brazilski sudija Sampajo bez razmišljanja pokazao na bijelu tačku.

Odgovornost je preuzeo Hari Kejn i matirao Lorisa, za 1:1 u 54. minutu. Tim pogotkom se Kejn izjednačio sa Vejnom Runijem na vječnoj listi najboljih stijrelaca u istoriji reprezentacije Engleske.

Samo minut kasnije je Francuska mogla da vrati prednost. Rabio je iskoristio kiks Engleza, njegov udarac je odbranio Pikford.

Englesku su u 70. minutu centimentri dijelili od preokreta. Henderson je izveo prekid, Megvajer nadskočio rivale, a lopta je nakon njegovog pokušaja glavom okrznula stativu i završila u gol-autu.

Probudili su se potom Francuzi i u 77. minutu stvorili kolosalnu šansu. Dembele je uposlio Žirua, a njemu je čist zicer skinuo Pikford i izbacio loptu u korner.

Poslije tog kornera se pokrenula akcija Francuske, Grizman je idealno centrirao, a Žiru se ispravio i maestralnim udacem glavom zatresao mrežu, za 2:1 u 78. minutu.

U 80. minutu novi penal za Englesku. Teo Ernandez je oborio Maunta, a sudija je nakon VAR provjere pokazao na bijelu tačku.

Ponovo je tukao Kejn i u 84. minutu poslao loptu nebu pod oblake. Očajan penal za kapitena.

Francuska je spremno dočekala ovaj poklon Kejna, znalački privela utakmicu kraju i zakazala okršaj protiv Maroka.

Exit mobile version