Site icon olovka.info

Skupština grada Doboja: Drugi rebalans budžeta Grada; Novi budžet veći, iznosi 67.900.500 KM

Odbornici Skupštine grada Doboja odlučili su da se o zahtjevu za dobijanje saglasnosti za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja mineralnih sirovina na površini od 33,25 kilometara kvadratnih koje izvodi kompanija “Medeni brijeg” iz Bijeljine izjasne nakon što dobiju više informacija.

Odbornici su danas prihvatili Informaciju o zahtjevu za dobijanje saglasnosti za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja, a u jednom od pet pratećih zaključaka traži se od Ministarstva energetike i rudarstva Srpske i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost da dostave sve informacije koje se tiču stepena ugroženosti stanovništva.

Zaključkom lokalnog parlamenta zadužuje se kompanija “Medeni brijeg” da dostavi relevantnu dokumentaciju i akte nadležnih organa kojima su dobili saglasnost za istraživanje mineralnih sirovina, kao i da izvrši prezentaciju projekta i detaljnih procesa planiranih radova stanovništvu sa područja obuhvaćenog istraživanjem.

Nakon sprovođenja svih aktivnosti Skupština grada odlučivaće o davanju konačne saglasnosti za istraživanje, zaključeno je na sjednici.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da je rješenje o istraživanju dalo Ministarstvo energetike i rudarstva Srpske, u čijoj je to nadležnosti, te da ga generalno podržava jer u njemu vidi razvojnu šansu ukoliko se potvrde nalazišta plemenitih metala, dodajući da će grad biti protiv eksplatacije ukoliko se utvrdi da šteti građanima.

Mi trenutno ne znamo da li šteti građanima i koje su to količine, da li su ekonomski isplative”, izjavio je Jerinić novinarima, izražavajući nezadovoljstvo što su u vezi sa pričom o istraživanju mineralnih sirovina unaprijed zloputrebljene emocije građana.

Jerinić je ocijenio da je bilo neophodno da se u formi informacije odbornici na današnjoj sjednici informišu o dešavanjima, te da o tome razgovaraju i sa građanima, kako bi već na narednoj sjednici bio zauzet stav.

“Vjerujem da ćemo do sljedećeg zasjedanja imati dosta više podataka, ali zvaničnih od institucija, a ako treba angažovaćemo i stručnjake iz određenih oblasti, koji će nas upoznati o opasnosti za građane ili da je nema”, naveo je Jerinić.

Protiv ove odluke glasala je odbornica PDP-a Olivera Nedić koja smatra da resorno ministarstvo treba da povuče saglasnost na koncesiju kompaniji “Medeni brijeg”, za koju je rekla da je dala lažnu izjavu da istraživanja nisu protivna članu devet Pravilnika o postupku odobravanja detaljnih geoloških istraživanja.

Prema njenim riječima, istraživanje zalazi i na područje parka prirode Gostilj, a priča ima i emotivnu komponentu s obzirom da pojedina domaćinstva ne žele da napuste i prodaju “djedovinu”.

Odbornik DNS-a Dejan Kovačević rekao je da je tokom glasanja bio uzdržan u nedostatku kompletnih podataka. On je naveo da postoji bojazan kod građana, te na primjeru rudnika i termoelektrane u Stanarima pojasnio da su pojedini građani na kraju promijenili negativno mišljenje i zaposlili se u kompaniji “EFT Rudnik i Termoelektrana”. Prema njegovim riječima, otpor građana nije postojao ni kada su ruske kompanije istraživale naftu.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Doboj razmatran je i izvještaj o devetomjesečnom izvršenju budžeta, u kojem je za taj period utvrđen budžetski deficit u iznosu od 6.241.045 KM.

Odbornici su usvojili odluku o drugom rebalansu budžeta grada za ovu godinu u iznosu 67.900.500 KM, usljed povećanja ukupnih budžetskih sredstava u odnosu na budžetska sredstva planirana prvim rebalansom budžeta od 61.872.325 KM.

Na sjednici je data saglasnost Medžlisu islamske zajednice Doboj da može podzemno prikopčati trasu dalekovoda solarne elektrane “Zeleni vakuf – Doboj tri” na trafo-stanicu koja se nalazi na parceli u Ševarlijama, a vlasništvo je grada.

Na današnjoj sjednici odborničke mandate su preuzeli Branka Kandić i Marina Jotić Ivanović iz SNSD-a, nakon što su mandate vratili Ilija Josipović i Miroslav Milošević.

(SRNA)

Exit mobile version