Site icon olovka.info

PETROVO: Nije data saglasnost na detaljna geološka istraživanja

petrovo geološka istraživanja

Skupština opštine Petrovo nije dala saglasnost na detaljna geološka istraživanja mineralnih sirovina na području istražnog polja “Gostilj – Kruškov Do – Kamenice – Kakmuž”, u dijelu koji se odnosi na područje ove opštine, a koja sprovodi kompanija “Medeni brijeg” iz Bijeljine. 

Načelnika opštine Ozrena Petkovića Skupština opštine Petrova zadužila je da od nadležnog ministarstva Republike Srpske traži da preispita zakonitost izdatog rješenja.

Načelnik je zadužen i da od nadležnog ministarstva i izvođača detaljnih geoloških istraživanja traži obustavljanje svih istražnih radnji do utvrđivanja zakonitosti izdatog rješenja, navodi se u zaključcima o Informaciji o geološkim istraživanjima koja na području opštine Petrovo vrši kompanija “Medeni brijeg”, a koji su prihvaćeni glasovima 13 odbornika, dok su dva bila uzdržana.

Petković je rekao da su zaključci usvojeni jer je prekršen član devet Pravilnika o postupku odobravanja detaljnih geoloških istraživanja, s obzirom da je riječ o novom istražnom polju u odnosu na lokalitet “Kečkovac-Stolić”, za koje je resorno ministarstvo dalo saglasnost, i na kojem se nalazi glavni vodozahvat vode za piće koji, prema prostornom planu Republike Srpske, zalazi i na područje parka prirode, o čemu je već obavijestio kompaniju “Medeni brijeg”.

On je izjavio novinarima da je ovo istraživanje izazvalo i veliko nezadovoljstvo kod mještana Petrova.Odbornici su danas usvojili Nacrt rebalansa budžeta opštine u iznosu od 3.351.270 KM, koji je za 200.010 KM veći od plana budžeta, kao i Nacrt budžeta za 2022. godinu u iznosu 3.162.390 KM.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije Mirjana Arsenić tokom obraćanja navela je da su oba nacrta dobila podršku Ministarstva za finansije Republike Srpske uz manje preporuke.

Protiv usvajanja Nacrta budžeta za narednu godinu bio je odbornik SPS-a Dejan Vasilić, ocjenjujući da on nije razvojni već politički, a odbornik PDP-a Mladen Tomić smatra da je budžet mogao biti i veći da je opština ozbiljnije pristupila koncesionim naknadama i porezu na nepokretnost.

Odbornici su odobrili angažovanje po 5.000 KM Lovačkom udruženju Ozren na ime kapitalnog granta, te mjesnoj zajednici Panjik na ime učešća u asfaltiranju puta Vrela – Panjik.

Na današnjoj sjednici pokrenuta je inicijativa za izdvajanje Šumske uprave Petrovo iz Šumskog gazdinstva Doboj i formiranje Šumskog gazdinstva “Ozren” Petrovo u šumskom – privrednom području “Petrovsko”.

Exit mobile version