Site icon olovka.info

Sinan Ogan podržao Erdoana u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj

sinan ogan

Sinan Ogan, koji je završio na trećem mjestu na prošlosedmičnim predsjedničkim izborima u Turskoj, podržao je sadašnjeg predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana u drugom krugu koji će se održati 28. maja.

Ogan je podržao Erdoana na konferenciji za medije u glavnom gradu Ankari u ponedjeljak i rekao da je njegova kampanja učinila nacionaliste “ključnim igračima” u turskoj politici.

“Vjerujemo da će naša odluka biti prava odluka za našu zemlju i naciju”, rekao je Ogan, navodeći Erdoanovu parlamentarnu većinu kao razlog za svoju odluku. Važno je da je novoizabrani predsjednik pod istim vodstvom kao i parlament”, rekao je Ogan.

Odluka o podršci Erdoanu temeljila se na načelu “stalne borbe protiv terorizma”, dodao je.

Turci se u nedjelju vraćaju na birališta kako bi odlučili hoće li Erdoan ili glavni opozicioni čelnik Kemal Kiličdaroglu voditi zemlju sljedećih pet godina.

U prvom krugu glasanja 14. maja, Erdoan je dobio 49,52 posto glasova, što je tek nešto manje od 50-postotne većine potrebne za potpunu pobjedu.

Kiličdaroglu, kandidat opozicionog saveza šest stranaka, osvojio je 44,88 posto glasova. Ogan je završio treći s 5,17 posto.

/Klix/

Exit mobile version